Възникването на Балкантурист е свързано с неизплатения дълг на страната

...
Възникването на Балкантурист е свързано с неизплатения дълг на страната
Коментари Харесай

От соца: Балкантурист се ражда заради един неплатен дълг

Възникването на " Балкантурист " е обвързвано с неизплатения дълг на страната ни към Чехословашката република след Втората международна война. Национализацията на частните предприятия и част от земите, в това число и някои чехословашки захарни фабрики и електроцентрали става мотив за среща сред Георги Димитров и Клемент Готвалд, чехословашкият държавен глава, който желае тези предприятия да бъдат заплатени на страната му. Тогава Димитров възразява, че на България са наложени прекомерно тежки репарации и няма опция да отдели средствата. Готвалд изнамира хитроумно решение и предлага Чехословакия да бъде обезщетена като страната ни одобри чехословашки туристи, които да почиват тук. Георги Димитров се съгласява и по този начин се основава нуждата от организация на туризма на държавно равнище.

Така на 6 януари 1948 година е основан " Балкантурист ". Държавата преотстъпва на българския туристически оператор редица хотели в огромните български градове. Необходимостта от нов хотел на Черноморието се появява през 1948 година, защото според контракта с Чехословакия още същата година във Варна стартират да идват туристи. Поради неналичието на огромен, комфортен за задачата хотел те биват настанявани по частни квартири. Първият хотел, построен от " Балкантурист ", се прави в курорта Св. св. Константин и Елена. В края на годината стартира и строителството на новия хотел - " Роза ", чието място е решено да бъде наоколо до манастира " Св. св. Константин и Елена ". Сградата е приключена и пусната в деяние през лятото на 1949 година

На плажа на хотел " Роза " за първи път са въведени в приложимост и чадърите - направени особено от варненската корабостроителница. Още при откриването му обаче, излиза наяве, че хотелът няма да успее да приюти многочислените туристи. Необходимо било да се построи още една постройка - хотел " Одесос ".

През 1955 година стартира и същинското разгръщане на курорта, наименуван по това време " Варна ", а по-късно - Дружба. Изградени са редица хотели, заведения за хранене, спортни уреди. Създаден бил и хотел " Чайка ", в който да отсядат български и задгранични управници, световноизвестни артисти и артисти.

Към средата на десетилетието настава и дълго чаканата смяна в туристическия поток, в който в началото са руски, чехословашки, полски и маджарски посетители. Появяват се западни туристи, с доминиращ брой от Германска федерална република.

Taка, поражда концепцията да бъде построен и огромен български черноморски курорт. За задачата е определена местността " Узункум ", която съчетава на едно място дива гора и хубав плаж. През 1956 година е направена първата копка на новия интернационален курорт Златни пясъци. Постепенно се построяват десетки хотели, до момента в който през 1966 година е приключен последният стадий на строителството. С това начинание на процедура се слага началото на огромния интернационален туризъм у нас.

През 1957 година се взима решение за създаване на втори сходен комплекс на българското Черноморие. Този път за място е определен плажът на север от Несебър. Така стартира историята на най-големия български черноморски комплекс Слънчев бряг. А вероятността е била за застрояване на целия необятен залив сред нос Емине и Созопол.

Първоначалната идея за строителство на Слънчев бряг, както и на Златни пясъци е постройките да бъдат не по-високи от три етажа. Когато през 1960 година обаче стартира строителството на 10-етажния " Астория " в Златни пясъци, се оказва, че високите здания са по-подходящи. 

В края на 60-те години се появява и третият наш огромен морски курорт Албена. За негово място е определено крайбрежието сред с. Кранево и местността " Фиш-фиш ". Албена превъзхожда другите курорти с туристическите и комерсиалните услуги, с атракционните стратегии в истинските заведения, с центровете-базари, с отличните си условия и материална база за всички типове водни спортове и с грижи към децата.

Така при започване на 70-те години страната към този момент разполага със 75 000 кревати и границата от 10 милиона туристи е премината, само че все пак продължава усвояването на линията на север и основно на юг, написа money.bg.

По замисъла на " Балкантурист " на юг от Созопол се е възнамерявало строителството на така наречен Южен черноморски комплекс, който включва и Приморско. Този план по този начин и не се реализира, само че теренът е обзет от мрежата на къмпинги и курортните селища. През 1987 година България разполага с 98 къмпинга, които имат 14 165 кревати в бунгала и 65 000 места за къмпиране. Измежду селищата, наричани ваканционни, две си печелят интернационално самопризнание - едното е Дюни, на юг от Созопол, другото е Елените, на север от Слънчев бряг. Със своя неповторим и безподобен жанр, те посрещат първите си посетители в края на 80-те.

Туристическата реклама, от която значително зависи триумфът на бранша зад граница, се прави от представителствата на " Балкантурист " в чужбина. Значителна роля за развиването на туризма играят интернационалните туристически тържища в Берлин, Москва, Мадрид, Милано, Париж, Гьотеборг и другаде, където българските павилиони притеглят доста гости. Огромно рекламно значение имат интернационалните прояви, измежду които са - рали " Златни пясъци " и състезанието " Златният Орфей ".

През 1995 година " Балкантурист " е приватизиран от компанията " Български туристически холдинг ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР