Възмутени банкови клиенти, най-малко двама от които въоръжени, щурмуваха четири

...
Възмутени банкови клиенти, най-малко двама от които въоръжени, щурмуваха четири
Коментари Харесай

Вложители щурмуваха четири банки в Ливан

Възмутени банкови клиенти, минимум двама от които въоръжени, щурмуваха четири търговски банки в Ливан във вторник поради лимитите за изтегляне, които бяха наложени в цялата страна на фона на финансовия срив, предава Ройтерс.

Случаите на набези против банки се усилват лавинообразно в Ливан, защото жителите се разгневиха от неофициалния финансов надзор, който банките постановиха след началото на икономическата рецесия през 2019 година

Във вторник сутринта ливанец, въоръжен с револвер и граната, влезе в клона на на BLC Bank, искайки достъп до своите 24 000 $ спестявания, съгласно Depositors` Outcry, група, която води акция за гневни инвеститори.

Групата сподели пред Ройтерс в изказване, че мъжът, разпознат като Али Сахели, е заседнал в огромни задължения и също трябвало да преведе пари на сина си, който учи в Украйна.

" Той се опитваше да продаде бъбрека си ", се споделя в изказването.

По-късно силите за сигурност влязоха в банката и арестуваха Сахели, преди да получи достъп до каквито и да било пари, споделиха от групата. От банката не разясняват случая.

Също във вторник група хора, наети в държавна електроцентрала в северната част на Ливан, нахлуха в клона на Първа национална банка в пристанищния град Триполи, съгласно очевидци.

Те са били ядосани поради забавянето на достъпа до заплатите и таксите, които са им били начислени за тях, сподели техният синдикален представител Талал Хаджер пред банката.

При трети инцидент въоръжен инвеститор взе за малко заложници в банка " Библос " в южния град Тир, съгласно Асоциацията на вложителите, друга група за покровителство.

Той е носел револвер и е изискал достъп до спестяванията си в размер на 44 000 $.След договаряния с банката той се е съгласил да вземе 350 милиона ливански лири в брой - на стойност близо 9 000 $ по пазарния курс от вторник - които да съобщи на родственик, преди да бъде арестуван, споделиха от  Асоциацията на вложителите. Банката още веднъж не разяснява.

Четвърти вложител организира седящ митинг в банка IBL в предградието на Бейрут Хазиме, заявявайки, че няма да напусне, до момента в който не получи безграничен достъп до сметката си, споделиха от Depositors` Outcry. Не е ясно дали е бил въоръжен.

Миналия месец седем сходни случая за една седмица накараха банковата асоциация да разгласи затваряне на всички банкови клонове за към седмица.

Пет случая към този момент раздрусаха банките тази седмица. В понеделник ливански инвеститор и негови съдружници съумяха да изтеглят 11 750 $ от сметка с повече от 700 000 долара в клон на BLOM Bank.Инцидентът се проверява.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР