Възможността гражданите да избират как да гласуват се превърна в

...
Възможността гражданите да избират как да гласуват се превърна в
Коментари Харесай

Проф. Антоанета Христова, специално за Zonanews: Когато маниакално, като ПП и ДБ защитаваш теза, обикновено винаги означава, че зад нея има нещо друго. Особено пък такава недемократична теза

Възможността жителите да избират по какъв начин да гласоподават се трансформира в проблем, номер едно на българската политика. Това обикновено и целесъобразно ли е?
 
Всъщност, в действителност е голям проблем и той е обвързван с опцията жителите да имат избор и опция да гласоподават както преценяват. За страдание, част от политиците, загледани в личните си интерес и евентуално предпочитание да въздействат по някакъв метод на изборите, загърбват главният принцип на демокрацията, че всеки човек би трябвало да има право и достъп до гласоподаване.
 
Реално видяно, с напълно машинния избор, не всеки имаше достъп и предоставена опция да гласоподава. Възрастни хора се отхвърлиха да гласоподават точно заради машините. Факт е, че 160000 гласоподаватели на Българска социалистическа партия се отдръпнаха от гласоподаване точно в този интервал. Като най-силен коз против хартиената бюлетина от самото начало се вадят невалидните бюлетини и купения избор. Всъщност, невалидни има и с машинното гласоподаване - 2,4% към последните парламентарни избори, а купеният избор най-вероятно е същият. Дали ще купиш избор да ти гласоподава с машина, или ще е с хартиена бюлетина - е все едно.
 
С други думи, сходни причини просто не важат, само че пък е значимо това, че не можеш да имаш дискриминационно отношение към част от гласоподавателите, нито пък право необявено да въвеждаш дискриминационни похвати в демократична система. Последното значи, че сега не живеем в народна власт, а в неразбираемо какво тъкмо.
 
Ако Политическа партия и Демократична България имат вяра, че у нас процентът платен избор е в действителност голям - кадърен действително да повлияе на изборния резултат, не би ли трябвало логиката да е таман противоположната - да не желаят машини? При състояние, че в страните, в които няма проблем с купения избор като Германия, да вземем за пример - машините са неразрешени точно с цел да не се сътвори опция за операция на вота (а и във всички европейски страни основанието е такова), в вероятно корумпирана и с платен избор страна като България, рискът при машините, не е ли още по-голям, не става ли още по-зле?
 
Точно по този начин е. Става изцяло зле. Докато хартиената бюлетина дава опция да работиш върху възстановяване на процедурите - т.е., в случай че установиш, че има платен избор - да се бориш с купения избор посредством примерно предварителна регистрация на гласоподавателите, или други принадлежности, при машинното гласоподаване казусът е незабележим за обществото.
 
При хартиената бюлетина, при прекалено доста невалидни бюлетини - се бориш с въвеждане на правила, изчистващи казуса.
 
Преди това обаче да видиш за какво са толкоз доста невалидните бюлетини, тъй като моята теза е, че по този метод огромна част от жителите, които в този момент не гласоподават, или натискат " не поддържам никого ", с рисуването, драскането и така нататък върху хартиената бюлетина, просто показваха отношението си към политическата класа и процесите. Дори считам, че тъкмо тези бюлетини би трябвало да бъдат изучавани от експертите. Това е характерен метод да гласуваш и да изразиш отношение.
 
Машинното гласоподаване само ограничи формата на израз на този самобитен протестен избор посредством лишаване на " креативното " изложение върху хартията.
С машините остана единствено едно квадратче и в действителност имаше и доста подозрения, че точно с вота на натисналите " не гласоподавам никого ", е имало операция.
 
По-важното е другото - безусловно всички опити с машини са потвърдили, че машините могат да бъдат следени - и на нифо флашка и на равнище програмен продукт, стратегия, освен това без да е нужно да са свързани с интернет. 
 
Доказано е, че една машина и от разстояние, при избрани условия, може да бъде следена. Това са потвърдени неща, само че това никой не го приказва, не го показва, а в случай че бъде посочено се отминава на правилото: " Като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша? ". 
 
Ами четете, бе хора! Има НПО-та, проучвателен центрове. Има разбори, има изводи на специалисти, задоволително авторитетни в целия свят, които са потвърдили проблемите с машинния избор и навръх база на тези доказателства демокрациите са се отказали да употребяват тъкмо тези машини, които ние употребяваме.
 
Нещо повече, за мен от ден на ден става подозрително при тази суматоха безусловно на Политическа партия и Демократична България, че има нещо гнило. Чак такава суматоха... просто е знак, че има нещо гнило.
Когато маниакално защитаваш теза, нормално постоянно значи, че зад нея има нещо друго. Особено пък такава недемократична теза.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР