Възможността да внасяме слънчоглед от Украйна е блокирана до 15-ти

...
Възможността да внасяме слънчоглед от Украйна е блокирана до 15-ти
Коментари Харесай

Икономист прогнозира поскъпване на олиото

Възможността да внасяме слънчоглед от Украйна е блокирана до 15-ти септември тази година. Тази възбрана е по линия на използването на едностранни ограничаващи ограничения за импорт на селскостопанска продукция от Украйна и се ползва от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия.
Индикациите от държавното управление са, че тази възбрана ще бъде удължена и след 15-ти септември, което ще докара до в допълнение вътрешно напрежение по линия на цените за локалните производители и търговци на слънчоглед, разгласи икономистът Владимир Сиркаров. По думите му казусът в България се изостря от ден на ден и икономическите удари по българската стопанска система занапред ще се демонстрират. " Ако погледнем общата картина, то потенциалът за преправка на слънчоглед до слънчогледово олио у нас е сред 3.5 – 4.0 тона. Само към половината от тези индустриални мощности могат да се захранят от родните аграрни производители.
Останалата част количествени потребности от слънчоглед неизбежно се удовлетворяват от импорт. Това демонстрира, че от една страна, възбраната за импорт от Украйна е огромен проблем за българските преработватели на слънчоглед, изключително производителите на олио, а от друга, че тук не може да се приказва за отбрана на българските земеделци ", изясни той.  " Българските производители на слънчоглед просто не желаят да продават своята продукция по пазарни цени. Техните дейности са подбудени от упованията за повишение на цените в бъдеще и осъществяване на продукцията им на доста по-високи ценови равнища.
Нещо, което на интернационалните пазари не се вижда. Даже, в противен случай, упованията са по-скоро за нови намаления ", счита Сиркаров.
Икономистът е безапелационен, че сигурно може да чакаме повишение на цената на олиото в страната, изключително в случай че възбраната за импорт на слънчогледово семе от Украйна се удължи. В композиция с държанието на българските аграрни производители да продължат блокирането на продажбата на своята продукция на пазарни цени, инфлационният резултат е неминуем.
Създалата се патова обстановка води до огромна неустойчивост на цените на вътрешния пазар, както и огромни проблеми пред бизнес калкулацията при производителите на олио, изясни той.
Налагането на държавни рестрикции върху търговията постоянно носи след себе си съществени стопански несъответствия. В сегашния проблем с изключение на инфлационния резултат, стопански вреди се основават както по линия на българските преработватели на слънчоглед, по този начин и за редица подсектори, които директно или индиректно са свързани с тази икономическа сфера, добави специалистът.
" Оптималната стъпка е отпадане на възбраната, въпреки че държавното управление очевидно не се интересува от пазарните правила и опцията за париране на бъдещи покачвания на цените. Коментира се и тематиката България да упорства тази възбрана да се наложи от всички страни от Европейски Съюз, което надали ще се осъществи… и нека да не се реализира.
Може да се намерения и за модифицирани условия в режим на възбрана на импорт от Украйна, само че тук става въпрос за прекомерно сложни решения " счита Сиркаров. 
Относно това по какъв начин цялата обстановка ще се отрази на страната ни, той споделя, че едно е съвсем несъмнено – през актуалната година ще има спад на производството и износа на слънчогледово олио, което ще донесе по-слаби доходи в държавния бюджет. Особено сега това е меко казано нежелано и нелогично. 
Вместо да се възползваме от доста положителните благоприятни условия за по-голяма създадена продукция на олио и още по-сериозен растеж на износа, държавното управление прави по този начин, че страната ни да загуби конкурентни преимущества на външните пазари и евентуални доходи в хазната, добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР