Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска

...
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска
Коментари Харесай

Двустранното сътрудничество между България и Египет обсъди президентът Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

Възможностите за задълбочаване на двустранното съдействието сред България и Арабска република Египет в енергетиката и стопанската система разискаха в телефонен диалог президентът Румен Радев и египетския му сътрудник Абдел Фатах ас-Сиси. Обща бе позицията, че доверието в връзките сред двете страни е отлична основа за последващото всестранно развиване на двустранното партньорство.

В изискванията на сегашната енергийна рецесия Египет има капацитет да укрепи партньорските си връзки в енергетиката както с България, по този начин и с редица страни от нашия район, бе очебийно по време на диалога. Египет е измежду експортьорите на полутечен газ и на електрическа енергия, а президентът Сиси изрази интерес за задълбочаване на съдействието с България в региона на възобновимите енергийни източници, производството на електрически автомобили и на акумулатори за тях. По време на диалога бе контрактувано експертна делегация от България да посети Египет за разискване на съответни планове в тези области.

България високо прави оценка ролята на Египет като районен фактор за подсилване на сигурността и стабилността в Близкия Изток и Северна Африка, както и в битката с незаконния трафик на хора и оправянето с миграционните потоци към Европа, акцентира Румен Радев. Необходимостта от общи дейности в битката против климатичните промени и идната Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата 2022 година, на която Египет ще бъде хазаин, също бе измежду акцентите на диалога на президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси.

Президентът Румен Радев възобнови поканата си към президента на Египет да посети страната ни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР