Възможностите за задълбочаване и разширяване на търговско-икономическото и секторното сътрудничество

...
Възможностите за задълбочаване и разширяване на търговско-икономическото и секторното сътрудничество
Коментари Харесай

Желязков на срещата с турския министър: България и Турция трябва да оползотворят неизползвания потенциал

Възможностите за задълбочаване и разширение на търговско-икономическото и секторното съдействие сред България и Турция бяха съществена тематика на диалога на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан. Турският външен министър е на посещаване в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Между нашите две страни има чудесно съдействие в редица области, само че би трябвало да намерим метод да оползотворим неизползвания капацитет за в допълнение развиване в търговско-икономическите връзки, означи Росен Желязков. Той акцентира, че Турция е един от водещите външноикономически и търговски сътрудници на България, както и стратегически вложител у нас. Като нови евентуални браншове на съдействие Росен Желязков открои нововъведенията, цифровата инфраструктура и зелените технологии, оповестяват от пресцентърът Народно заседание.

Турция има значимо значение за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за България и Европейски Съюз и ние оценяваме  нейната поддръжка за енергийната сигурност посредством диверсификация на маршрутите, съобщи ръководителят на Народното събрание.

Партньорството сред България и Турция както на двустранна основа, по този начин и в границите на НАТО, е главен фактор на непоклатимост в Черноморския район и на Балканите, акцентира ръководителят на Народното събрание. Росен Желязков уточни, че двете страни са стратегически съдружници, които споделят общите провокации пред сигурността, изключително в светлината на войната на Русия в Украйна.         

Турция е наш значим сътрудник в области като миграцията и запазване на сигурността на границата, енергетиката, инфраструктурата, стопанската система, туризма и други, уточни на срещата Росен Желязков. Той изрази убеденост, че взаимоотношението на всички нива по противопоставяне на мрежите за контрабанда на мигранти ще продължи. Сътрудничеството в  тази сферата е от изключително значение, освен за България, само че и за целия Европейски Съюз, съобщи ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков изрази убеденост, че законодателните институции на двете страни могат да допринесат за развиването и обогатяването на връзките сред България и Турция в разнообразни сфери от съвместен интерес. В Народното събрание към този момент има основана група за другарство България-Турция, която се надявам да има значима роля в този развой, добави той.

Добрите връзки се градят освен на общи начинания и партньорство сред институциите, само че и на близостта сред хората на две прилежащи страни, акцентира ръководителят на Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР