Възможно ли един замък в Централна Европа, превърнат в музей,

...
Възможно ли един замък в Централна Европа, превърнат в музей,
Коментари Харесай

Замъкът „Св. Антон“ разказва тайната история на Фердинанд I Български

Възможно ли един палат в Централна Европа, трансфорат в музей, да опише историята на първия цар от Третото българско царство? Международна конференция за музеите в Словакия даде отговори на този въпрос.
Снимка: btvnovinite.bg
Замъкът музей " Свети Антон " в Словакия е издигнат от две значими за европейската история семейства, правоприемник на които е цар Фердинанд I Български.

„ Наследство от неговите прадеди князете Кохари и се намира в един доста забавен и доста богат миннодобивен район в средата на днешна Словакия, а тогава доста близо до центъра на всичко останало – Будапеща “, споделя историкът от Българска академия на науките проф. Петър Стоянович.
Снимка: btvnovinite.bg
Съхранена е една, условно наречена, маса - част от образованието на младия Фердинанд.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Изрисувани най-причудливи и доста нежни растения, последните рисувани неща са в една късна тийнейджърска възраст преди към този момент дефинитивно да се отдаде първо на офицерския поминък, след това на светския живот и най-после на България като неин властник “, разяснява Стоянович.

„ Замъкът е посещаван от към 50 хиляди туристи годишно, като по този метод те се срещат и с историята на замъка, и с историята на цар Фердинанд. В региона има детска градина и учебно заведение, които носят неговото име “, споделя посланикът на Словакия в България Мануел Корчек.
Снимка: btvnovinite.bg
Конференцията е част от плана „ Обединена Европа и нейното културно завещание “.

„ Изключително е забавно да забележим тези свързващи неща и най-важното да обръщаме вниманието на културата, която ни е събирала през епохи “, споделя Теодор Стойчев, началник на Бюрото на Екологичен потенциал в България.
Снимка: btvnovinite.bg
Последният български цар Симеон Саксгобурггогски беше специфичен посетител на събитието.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР