Възможно е спешният ремонт на язовир Огоста да бъде отложен

...
Възможно е спешният ремонт на язовир Огоста да бъде отложен
Коментари Харесай

Спешният ремонт на язовир Огоста е отложен с 2 г.

Възможно е незабавният ремонт на язовир Огоста да бъде отсрочен с още 2 години. Причината за това е, че разрешителните за градеж, с които трябваше да бъде ремонтирана стената на водоема, изтичат през май.

Този проблем тежи колкото 500 милиона тона вода над главите на Монтана към този момент 6-та година. От 2018 година, когато държавното управление отдели половин милиард лв. за ремонт на язовири. Пари, които не стигнаха до стената на Огоста.

" Да, ресурсът, който е бил обособен е изхарчен, подобен запас няма сега ", сподели Богдан Богданов, министър на стопанската система.

Виновен за изгубването на половин милиард лв. - няма. Ремонт на язовири също няма.

" Информацията на прокуратурата и тя е публична, че няма установено нарушаване, отхвърля прокуратурата да образува произвеждане, само че ние се употребяваме от законовата опция и ние сега сме обжалвали пред съда ", изясни Богдан Богданов.

Сега страната се пробва да възвърне част от непозволено изхарчените пари към Държавната консолидационна компания, с цел да стартира незабавният ремонт на Огоста. На този стадий не е ясно какъв брой ще коства укрепването, само че е образувана експертна група, която да изследва от кое място да стартира ремонтът. Това би трябвало да се случи преди април, защото към този момент издадените разрешителни за градеж изтичат през май. А дали е допустимо тези разрешителни да бъдат удължени, зависи от Дирекцията за народен строителен надзор, която е под шапката на Регионалното министерство.

" Подозирам, че ми задавате въпрос от непозната компетентност. Първо, в последна сметка поддържането на язовирните стени не е ангажимент на Министерство на регионалното развитие. Изключая една дребна част язовири, които са в нашия веществен патримониум. По отношение на останалите вложенията се вършат от ДКК ", съобщи Андрей Цеков, министър на районното развиване.

Докато институциите не престават да корозират в тематиката. Водата в Огоста продължава скрито да ерозира основата на язовирната стена.

" Ако не желаеме още две години да преминем в нови процедури за строителни позволения, задачата ни е да го създадем допустимо най-скоро ", разяснява Богданов.

А дали е допустимо строителните разрешителни да бъдат удължени, зависи от Дирекцията за народен строителен надзор, която е под шапката на Регионалното министерство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР