Възможно е при изчерпване на възможностите на национално ниво близките

...
Възможно е при изчерпване на възможностите на национално ниво близките
Коментари Харесай

Адв. Шаркова: България може да бъде съдена в ЕСЧП заради неоказване на медицинска помощ

Възможно е при привършване на опциите на национално равнище околните на пациенти да получат обезщетение и страната да бъде наказана за ненавременно оказване на здравна помощ и причиняване на гибел. Това сподели пред NOVA NEWS юристът по здравно право Мария Шаркова. Тя акцентира, че в Европейския съд за правата на индивида има заведени редица каузи против Турция за гибел на новородени или родилки, умряли в кола за спешна помощ.

По думите й тези проблеми се дължат на систематични проблематични, а не на неточности на съответен експерт. „ Те са свързани с неприятна организация и непълен брой екипи, което води до закъснение на помощта изключително в отдалечени региони “, сподели адв. Шаркова.

В отговор на въпрос във връзка с забавянето на обезпечаването на медицински холикоптери у нас, адв. Шаркова отговори, че страната към този момент не може да отсрочва решението, което изисква сложни дейности, само че можем да заимстваме и положителни практики от други страни.  

" Говорим за златен час за избавяне на хора с инфаркти и инсулти, както и помощ за потърпевши на труднодостъпни места в планината. Нищо към този момент не може да извини страната за това, че няма хеликоптери, това е заложено в медицинския стандарт. Една социална поръчка може да бъде забавена поради обжалване няколко месеца, а ние години наред нямаме медицински въздушен превоз. Сред аргументите за забавянето са липса на връзка и самодейност ", сподели адв. Шаркова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР