Възможно е до 5,3 милиона души в Сирия да останат

...
Възможно е до 5,3 милиона души в Сирия да останат
Коментари Харесай

ООН: Над 5 млн. души в Сирия могат да останат без дом след земетресението

Възможно е до 5,3 милиона души в Сирия да останат без дом след опустошителното земетресение, което раздруса района тази седмица, съобщи чиновник на Организация на обединените нации.

" Възможно е до 5,3 милиона души в Сирия да останат без дом в резултат на земетресението ", съобщи на брифинг за пресата Сиванка Дханапала, представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Той съобщи, че по оценки на Организация на обединените нации 5,37 милиона души, наранени от земетресението, ще се нуждаят от помощ за заслон в цялата страна.

" Това е голям брой и се отнася за население, което към този момент страда от всеобщо разселване. За Сирия това е рецесия в рецесията. Тя претърпя стопански разтърсвания, Ковид и в този момент е в разгара на зимата ", добави Дханапала, представен от БГНЕС.

Оцелелите от земетресението се стичат в лагерите, основани за хора, разселени от близо 12-годишната война от други елементи на Сирия. Много от тях са изгубили домовете си или са прекомерно уплашени, с цел да се върнат в развалените здания.

Близо 23 000 души са починали в Турция и Сирия вследствие на земетресението, което е едно от най-тежките бедствия в района от към век насам. По данни на Министерството на здравеопазването и на избавителна група земетресението е лишило живота на повече от 3300 души в Сирия.

Конфликтът в Сирия стартира през 2011 година с брутално потушаване на мирни митинги и ескалира, привличайки непознати сили и джихадисти. Близо половин милион души бяха убити, а спорът принуди към половината от популацията на страната отпреди войната да напусне домовете си, като доста от тях потърсиха леговище в Турция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР