Възможно е да се сложи край на СПИН до 2030

...
Възможно е да се сложи край на СПИН до 2030
Коментари Харесай

UNAIDS: Краят на СПИН няма да дойде автоматично, искат се още усилия

Възможно е да се постави завършек на СПИН до 2030 година, в случай че страните показват политическа воля да влагат в предварителна защита и лекуване и одобряват недискриминационни закони. Това е един от главните заключения в най-новия отчет на UNAIDS - Програмата на Организация на обединените нации за СПИН.. 

В документа се показва, че през 2022 година почти 39 млн. души по света са живели с ХИВ, като напредъкът в битката с инфекцията е максимален в страните и районите с най-вече финансови вложения, като да вземем за пример Източна и Южна Африка, където новите ХИВ инфекции са намалели с 57% от 2010 година

Броят на хората на антиретровирусно лекуване в международен мащаб се е нараснал съвсем 4 пъти, от 7,7 млн. през 2010 година на 29,8 млн. през 2022 година

Въпреки това има райони, които будят безпокойствие и Източна Европа е един от тях,

тъй като там се следи внезапно нарастване на случаите на нови инфекции. Същият тренд е годен и за Централна Азия, Близкия изток и Северна Африка, показват специалистите на Организация на обединените нации.

Рязкото повишаване на новите инфекции е стабилно и продължава в Източна Европа и Централна Азия (повишение от 49% от 2010 г.) и в Близкия изток и Северна Африка (увеличение от 61% от 2010 г.), регистрират те.

„ Тези трендове се дължат главно на неналичието на услуги за предварителна защита на ХИВ за маргинализирани и основни групи от популацията и на бариерите, сложени от наказателните закони и обществената дискриминация “, безапелационни са от Програмата на Организация на обединените нации за СПИН.

През предходната година 1,3 млн. души са се заразили с ХИВ и 630 000 са умряли от болести, свързани със СПИН, излиза наяве още от отчета. Интерес в него съставлява и анализът на структурата на засегнатите. 

Пандемията от ХИВ продължава да визира основни групи от популацията в по-голяма степен от общото население,

споделят специалистите. 

През 2022 година, във възрастовата група 15-49 година, спрямо общото население разпространяването на ХИВ е 11 пъти по-високо измежду мъжете, които вършат секс с мъже (МСМ) ; 4 пъти по-високо измежду проституиращите, 7 пъти по-високо измежду хората, които си инжектират опиати и 14 пъти по-високо измежду транссексуалните хора, регистрират от Програмата на Организация на обединените нации за СПИН.

В отчета се показва, че краят на тази зараза няма да пристигна автоматизирано.

„ СПИН отнемаше живот всяка минута през 2022 година Около 9,2 милиона души към момента пропущат лекуване, в това число 660 000 деца, живеещи с ХИВ. Финансирането за ХИВ също понижа през 2022 година както от интернационалните, по този начин и от локални източници, като се върна до същото равнище като през 2013 година Финансирането възлиза на 20,8 милиарда щатски $ през 2022 година, а това е доста по-малко от 29,3 милиарда щатски $, които ще са нужни до 2025 година “, е различен значим извод в него. 

Преди две десетилетия пандемията от СПИН изглеждаше неизбежна,

като всяка година 2,5 млн. души се заразяваха с ХИВ и повече от 2 млн. губеха борбата против вируса, показват от UNAIDS.

" Сега обаче нещата са разнообразни. Сега има опция да сложим завършек на СПИН посредством увеличение на политическата воля посредством вложение в резистентен отговор на ХИВ посредством финансиране на това, което е най-важно: учредена на доказателства предварителна защита и лекуване на ХИВ, консолидиране на здравни системи, недискриминационни закони, тъждество сред половете и овластена общественост в мрежи ", заключават от Програмата на Организация на обединените нации за СПИН.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР