Възможно е да се даде шанс за втори изпит на

...
Възможно е да се даде шанс за втори изпит на
Коментари Харесай

Зрелостниците може да получат шанс за поправка на оценките от матурите

Възможно е да се даде късмет за втори изпит на матурата за зрелостниците, в случай че те желаят да поправят една от оценките си. Новата оценка обаче няма да бъде вписвана в дипломите им, а в обособен документ, който да се приема за кандидатстване в университет. Това изясни Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието, по БТВ.

„ Допълнителен късмет ще има и за седмокласниците – прави се обаче по-сериозно обсъждане по кое време и по какъв начин това да се случи това. Ще се опитаме още през новата образователна година това да стане “, уточни още тя.

“От Министерството на образованието и науката предлагаме промени в образователните стратегии, промени в метода на оценяване – оттова стартира концептуалната смяна на образованието. Не става въпрос за разработване на цялостна идея и визия на смяна, такава ще има до края на ноември, само че става въпрос за облекчение на образователната смяна от непотребна терминология, понятия, остарелия понятия ще бъдат сменени с нови. Ще се вкара по-силно потребление на междупредметни връзки, които води до разбъркване на образователен материал в другите класове. Нека не отъждествяваме облекчение с олекотяване “, разяснява Лазарова.

Лазарова даде образец, че работата с мащаб, да вземем за пример, в часовете по география, се предлага да бъде преместена от пети в седми клас. В географията измененията са наймного.

„ Невинаги са нужни нови учебници при тези промени. В началния стадий измененията не са толкоз огромни, отпадат по няколко понятията, учителите ще се оправят напълно добре. Същото се отнася и за прогимназиалния стадий и за първи гимназиален, където за първи път се прави подобен обзор. Нови учебници няма да се щемпел поради тези промени “, безапелационна беше Лазарова.

Изместването на „ Под игото “ на Иван Вазов от десети в девети клас е поради прекомерно доста творби, които са заложени при по-големите възпитаници. „ Така се освобождава и малко повече време за малко повече изчерпателност. В 10-и клас има и национално външно оценяване. Даваме им време и чакаме и по-високи резултати “, уточни Лазарова.

Освен в стратегиите промени се плануват и в оценяването.

“Предполагам и че ще постъпят и доста оферти, мнения, с които ние ще се съобразим. Идеята е учениците да имат повече време у дома, с цел да могат да вършат проучвателен задания, да имат повече време за екипно осъществяване, за планови действия. Добре е учителите да дават задания с по-интегрален темперамент ”, разяснява Емилия Лазарова.

„ Вървим към практиката – към проучването и оценяването на уменията, а не прилагане на модела на самостоятелното изпитване с възпроизвеждане на познания “, сподели още тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР