Възможно е да има единични случаи на Омикрон в страната.

...
Възможно е да има единични случаи на Омикрон в страната.
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Яжте и пийте, до Нова година - може

" Възможно е да има единични случаи на Омикрон в страната. Има две системи за засичане. Основната е Националният център по заразни и паразитни заболявания. Те взимат проби, само че не могат да ревизират всички случаи. Така че може нещо да се промъкне. Другата система е моята с 30 показателя, които наблюдават какво става по областите и тя към момента нищо не регистрира. Това значи, че или Омикрон още го няма, или в случай че е тук, това са някакви единични случаи, които не се демонстрират към момента. Практически можем да кажем, че към момента го няма ", съобщи математикът проф. Николай Витанов.

По думите му вероятността разновидността на ковид да ни заобиколи не е нула, само че е толкоз дребна, че не си коства да се разяснява.

" Омикрон ще пристигна от чужбина. Ще ни го донесат по празниците нашите хора, които се завръщат. Като мине Ивановден малко по малко ще стартираме да следим увеличение на случаите. Той е до 40% по-бърз от британския вид. Януари месец ще се наложи и оттова нататък му трябват пет до седем дни да възпламени дифузното разпространяване. Тоест случаите да скочат над 2 хиляди дневно ", сподели още математикът пред Bulgaria On Air.

Проф. Витанов добави, че са вероятни нови върхове. Според него през февруари ще сме в разгара на проблемите с Омикрон.

" Данните към този момент са, че не е по-тежък от Делта разновидността. Така че може би ще има много хора, които ще се заразят. Проблемът с лечебните заведения ще е подобен, че те няма да съумеят да се разтоварят от сегашната вълна. До края на годината дейните случаи надали ще спаднат под 80 хиляди. До края на януари надали ще паднат под 50 хиляди и по този начин ще ни завари Омикрон вълната. При един вирус, който се популяризира много по-бързо от предходния вид, броят на дейните случаи може бързо да нарасне ", изясни математикът.

И посочи, че еволюцията на вируса е, че той става по-заразен, само че по-малко рисков. Проф. Витанов разяснява, че в случай че Омикрон успее да се популяризира задоволително доста, смъртността може да не е по никакъв начин ниска.

" София град и София област са най-застрашени от новия вид. На седмо място по застрашеност е Велико Търново. Бургас е по-назад. Третият град, който ще е минимум обиден е Разград. Той ще бъде три пъти по-малко обиден от София. След Разград има две области - Смолян и Ямбол. Там се чака, че те ще бъдат минимум наранени ", обясни математикът.

Проф. Витанов добави, че ограничението на контактите лимитира всяка пандемия, т.е. локдаунът постоянно работи.

" Очакванията са смъртността да понижава, само че колкото и да понижава, до Нова година няма по какъв начин да падне под 50. Сумарната ще надскочи 30 хиляди при всяко състояние ", съобщи още той.

" Народе, яж и пий. До Нова година нищо няма да стане. Сметката ще стартираме да я плащаме след Ивановден. До края на януари Омикрон ще се бори за доминация. Проблемите ни с него ще дойдат февруари месец ", акцентира Витанов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР