Възможна употреба на думите Македония“ и македонски“, когато не става

...
Възможна употреба на думите Македония“ и македонски“, когато не става
Коментари Харесай

Иван Петрински: Споразумението за името на Македония със сигурност е подплатено с обещания

Възможна приложимост на думите „ Македония “ и „ македонски “, когато не става въпрос за държавни институции, опазване на всички интернационалните македонски кодове, с изключение на на автомобилните номера, механизъм за споразумяване на разногласия за търговски марки, които съдържат „ македонска “ терминология, Гърция да не блокира участието на Македония в интернационалните организации - това са част от детайлите в контракта за името Северна Македония, който от нощес към този момент е онлайн.
Очаква се през днешния ден македонският парламент да прегледа точния текст на съглашението. От през вчерашния ден е ясно, че македонският президент Георге Иванов, който през днешния ден е на посещаване у нас, ще наложи несъгласие върху контракта. Срещата на президента с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, които желаеха да го осведомят за контракта с Гърция за името на Македония продължи към 120 секунди, а недоволството на опозиционерите нощес бе гарнирано и с коктейл „ Молотов “, хвърлен против постройката на Народното събрание в Скопие.

Споразумението сред Македония и Гърция цяла Европа го чака към този момент 27 години, означи в предаването " Преди всички " Иван Петрински, основен редактор на вестник „ Български вести “, който излиза в Гърция. Гръцката съпротива в лицето на най-старата консервативна групировка „ Нова народна власт “ отдавна упорства за предварителни избори, още преди да се приказва за съглашението с Македония, само че договорът с Македония дефинитивно взриви политическото напрежение в Гърция, разясни Петрински.

Той обърна внимание върху наименованието „ Македония “ като доста сензитивна тематика за гърците:

" В съзнанието на един елементарен грък – и младеж, и възрастен човек, всичко обвързвано с Македония, е неразривна част от гръцката просвета и история. Но истината е, че на хората и на Запад, и на Изток, и на Балканите от дълго време им омръзна този спор. Никой не би желал да се забавя развиването на една стратегическа част от Европа поради прищевките на някой с калпак и мустаци, който е решил, че желае да живее с предишното. Надали някой ще го допусне – без значение от реакциите, без значение от изявленията. "

Ципрас – добър или неприятен, направи крачка, която 27 години нито един политик не посмя да направи, добави Иван Петрински. Анализирайки връзката сред постигнатата сделка за името на Македония и тежката икономическа рецесия в Гърция, Петрински уточни: 

" Не можем да гледаме на този контракт и на това съглашение, че то е било направено от безсребърни усеща. Надали в случай че Гърция беше в икономическата си мощ отпреди 2006 година, а Македония беше в цветущо икономическо положение, в което, уви, не е, едва ли някой щеше да тръгне да води тези разногласия и да прави реверанси на отсрещната страна. Това сигурно е подплатено с някакви обещания. "
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР