Възможен ли е наппартиен консенсус за здравеопазването и ако да

...
Възможен ли е наппартиен консенсус за здравеопазването и ако да
Коментари Харесай

Профилактика, дигитализация, ефективни инвестиции. Какво обещават партиите за здравеопазването?

Възможен ли е наппартиен консенсус за опазването на здравето и в случай че да към какви основни политики би се оформил той? Отговорите на този и други въпроси за визията на партиите по отношение на бъдещето на опазването на здравето потърсиха представители на здравния бранш от кандидат-депутати за идващото Народно заседание по време на Осмия народен фармафорум, проведен от списание " Мениджър “. На събитието съсловните организации на лекарите и фармацевтите и фармаиндустрията обрисуваха упованията си към бъдещото ръководство и потърсиха отговори за стратегиите на партиите в опазването на здравето.

Д-р Александър Симидчиев , който е претендент за народен представител от Демократична България сподели, че групировката има 3 целта в опазването на здравето: ориентиране на фокуса към предварителната защита и профилактиката, майчиното и детското опазване на здравето и дигитализацията на бранша . Симидчиев изясни, че задачата е здравните проблеми да бъдат откривани оптимално рано, преди човек да се утежни и лекуването да се оскъпи. Той уточни, че Демократична България ще търси надпартиен консенсус за целите си, само че следвайки главните си правила.

" Сега съществуващата система преобладаващо лекува заболели, а не опазва здравето ", сподели той. Симидчиев разяснява, че дигитализацията ще помогне за това да се очертае настоящото положение на системата, да се види кое в нея е дейно и кое не и въз основа на това да се търси смяна и ресурсите да се влагат дейно. По думите му редом би трябвало да се влагат повече средства в опазване на здравето посредством общо възстановяване на икономическата картина в страната, само че също по този начин ресурсите да се влагат по-ефективно, с цел да не изтичат парите нерационално. Според него в дълготраен проект би трябвало да се вдигнат и обществените и самостоятелните средства за опазване на здравето , а системата би трябвало да се реформира, а не унищожава. Ключов съставен елемент, който да отпуши цифровизация в здравеопазвването, съгласно него е електронното пациентско досие , защото посредством него цялата многопластова система може да се сплоти към пациента, който да е в центъра. В региона на лекарствената политика той счита, че фокусът би трябвало да е върху рационалната лекарствена приложимост, надзор върху разноските, ясни критерии за прилагане на нови медикаменти по отношение на одобрените лечения , прогенерична политика.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ разгласи, че стратегическата цел на партията е възстановяване здравето на нацията .

Постигането тази цел тя вижда посредством вложения в кадровото застраховане на системата . " Предизвикателството Covid-19 сподели районните несъответствия, по тази причина считаме, че общините и страна би трябвало да подсигуряват уравновесен достъп до медицински услуги ", съобщи Дариткова. Тя сподели, че ГЕРБ се ангажира и с вложения в профилактика и се оправда с епидемията, която е изместила фокуса в друга посока.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР