Възложителят на проекта ВиК-Пловдив трябва да внесе в Общината по

...
Възложителят на проекта ВиК-Пловдив трябва да внесе в Общината по
Коментари Харесай

Ново 20: Спор за депозит по гаранцията за пътната настилка б...

Възложителят на плана ВиК-Пловдив би трябвало да внесе в Общината по 192 лв. за всеки разкопан квадратен метър на трасето, дълго повече от 10 км 

 

Строителните работи по огромния план на ВиК за изродяване на Южния обходен колектор се отсрочват още веднъж з​а несигурно време. Колекторът би трябвало да тръгне от Пещерско шосе, да мине по ул. " Царевец ", " Модър ", бул. " Александър Стамболийски " и през ул. " Нестор Абаджиев " да стигне до Пречиствателната станция, която се намира на Ягодовско шосе. По време на ремонта се засягат и част от бул. " Македония " и ул. " Петър Стоев ". 

По закон строителите би трябвало да внесат по 192 лв. депозит, който е гаранция, че пътната настилка ще бъде възобновена след полагането на тръбите. За трасето, с дължина над 10 км, това прави голяма сума. 

" Все още не сме получили позволение за разкопаване на пътните настилки на улиците, включени в плана, а без него няма по какъв начин да стартираме.  Проблемът е, че ВиК като възложител към момента не са уредили въпроса с депозита. По 192 л​ева на квадратен метър прави милиони левове и би трябвало да се откри друго решение, с цел да стартираме по-бързо работа. Зимата чука на вратата, а планът има период за реализация. Освен това строителите на пътния възел " Модър - Царевец " чакат тръбите да минат под линията, с цел да продължат ", съобщи за " Марица " инж. Бончо Бонев, който взе участие в консорциума за социална поръчка с компанията си " Тес Кънстръкшън груп ".  

" Ще решим този проблем с Община Пловдив, като поемаме ангажимент да възстановим пътните настилки ", подсигурява инж. Антон Гълъбов, който завежда връзки с обществеността във ВиК. 

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев пък се учуди за какво въобще би трябвало да се заплаща депозит. " Община Пловдив е съвъзложител на плана. Това е все едно Общината да заплаща депозит на самата себе си ", разяснява Райчев.  

На друго мнение обаче е кметът на регион " Южен " Костадин Язов, който би трябвало или да си постави подписа под разрешението за разкопаване на улиците, или да си затвори очите, че ще се работи без депозит. 

" Общинската разпоредба задължава при изкопните работи да се внесе депозит като гаранция, че пътните настилки ще бъдат възобновени. Няма по какъв начин да заобиколя наредбата, по тази причина е редно този въпрос да се реши сред ВиК и Общината. Кой ще носи отговорност, в случай че да вземем за пример ул. " Петър Стоев ", където ще се работи от бордюр до бордюр, не бъде възобновена по стандарта?  Предложих депозит да се внася отчасти единствено за улиците, на които се работи, а не за всички едновременно, тъй като това в действителност ще струва  милиони ", изясни Костадин Язов.   

Огромните тръби се инсталират постепенно, строителите ще съумяват да положат най-вече три метра дневно, т.е. 60 метра на месец. Костадин Язов  е изискал изпълнителите да показват линеен график за работа, като я разпределят на обособени сектори. " Не може да се затворят всички улици едновременно, които влизат в обсега на плана. Това би означавало обсада и транспортен пъкъл в  целия регион ", предизвести Язов. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР