Възкресяваме темата за смяна датата на националния празник, защото след

...
Възкресяваме темата за смяна датата на националния празник, защото след
Коментари Харесай

Доц. Момчил Дойчев: Митологии се преодоляват най-трудно, България има нужда от достоен национален празник

Възкресяваме тематиката за промяна датата на националния празник, тъй като след съвсем година война в Украйна, разпалена от съветската клептокрация, светът се трансформира стремглаво. Вече живеем в свят, в който не може България да седи на два стола – обърната към предишното и без ясни вероятности за бъдещето. Това, което ни сплоти за в 48 Народно събрание, бяха няколко обстоятелството: Войната в Украйна разкри имперската същина на Русия откогато съществува, чиито ползи по-често са се разминавали с нашите национални ползи, в сравнение с да са съвпадали с тях. Това акцентира в предаването „ Алтернативата “ с Калин Манолов съпредседателят на Атлантическия съвет в България доцент Момчил Дойчев.

 Всъщност на 3 март честваме рождения ден на съветския император, което не е почтено за хвалба. Българите не са позволени до подписването на прелиминарния мир сред две империи, които в действителност си съперничат в разпределението и преразпределението на българските земи. Т. нар. мит за Сан Стефанска България, който се утвърждава на този ден, в действителност има затулен антибългарски темперамент. Не е правилно, че Сан Стефанска България е обхващала границите на Българската екзархия и всички български земи. Припомням, че Смолян и Кърджалийско остават отвън тези граници. За всеки доброжелателен откривател е ясно, че това е просто агитационен трик на Руската империя, аргументира се Момчил Дойчев.
След февруари м. година датата 3 март разделя надълбоко и трагично българския народ. На 3 март м. година на в. Шипка българският мин. ръководител беше замерен със снежни топки и се вееха съветски флагове. Това е надълбоко замислена хибридна интервенция, внушаваща, че българите са несвободни и подвластни и че всякога са освобождавани от Русия.
Следващата точка, на която обръщаме внимание, е че последното комунистическо болшинство в Народно събрание реши да смени 9 септември с друга дата, напомняща на руските настойници, че ние ще продължаваме да сме с стеснен суверенитет и ще поддържаме зависимостта си от РФ. В годините, изключително след 2001-ва, виждаме пълзяща реституция както на авторитаризма, по този начин и на практиките, свързани с съветското въздействие, изключително в областта на сигурността, защитата и енергетиката. Хора, които банкрутираха на два пъти България и от дълго време трябваше да се в пандиза, в този момент са по върховете както на подмолната, по този начин и на изпълнителната административна и даже законодателна власт.
По времето на Перестройката на Горбачов имаше исторически прозорец, който ни се открехна, само че ние не успяхме да го отворим, тъй като силите на смяната бяха по слаби от тези на статуквото.
Митологии се преодоляват най-трудно. Митологемата за освобождението, братушките и безконечната дружба е наслоявана в 7-8 генерации, само че въпреки всичко след съветската експанзия в Украйна от ден на ден хора проглеждат, въпреки главните ни медии да са под надзор. Фактът, че има две парламентарно показани партии, които пазят съветски ползи, в действителност дава съображение на Атлантическия съвет да считаме, че така наречен евроатлантически партии въпреки всичко ще намерят сили да внесат проектопредложението, добавя политологът. Той показва още, че все още апелът за смяна на националния празник е подписа от повече от 40 професори и към 30 доктори на науките, трима генерали, някогашни министри, общественици. 

За народен празник предлагаме 24 май – денят на глаголицата и кирилицата, 6 септември – денят на Съединението и 22 септември – денят на Независимостта. И трите дати биха могли да бъдат по едно и също време наш народен празник. 3 март би могъл да остане формален празник поради почивния ден. Но всички уважаващи себе си страни почитат свободата и независимостта си.
Най-вероятно ще внесем петицията началото на другата седмица. Подготвяме и друга – за премахването на всички монументи на окупационната руска войска, тъй като в центъра на София е цялостно с съветски паметни знаци, уточни в умозаключение доцент Дойчев.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР