Възелът около собствеността на Булсатком изглежда върви към разплитане, след

...
Възелът около собствеността на Булсатком изглежда върви към разплитане, след
Коментари Харесай

КЗК пусна ключова сделка около придобиването на Булсатком

Възелът към собствеността на " Булсатком " наподобява върви към разплитане, откакто Комисията за защита на конкуренцията, че не намира проблем в една от основните покупко-продажби по веригата - за инфраструктурата на телевизионния и интернет снабдител.

Малко предистория

" Булсатком " в продължение на години беше в затруднено финансово състояние поради прекомерно амбициозните си планове за личен спътник и мобилни услуги. Въпреки това, компанията едвам през тази година беше изпреварена от Vivacom като тв снабдител и има значително интернет клиенти.
 Комисия за защита на конкуренцията ревизира договорката за
Комисия за защита на конкуренцията ревизира договорката за " Булсатком "

Телевизионният и интернет снабдител беше добит от компанията на Спас Русев с пари от United Group

В края на предходната година стана ясно, че някогашният притежател на Vivacom Спас Русев посредством компанията си ще придобие доставчика. Скоро по-късно от презентация на United Group (настоящ притежател на Vivacom) се разбра, че точно групата е осигурила огромна част от финансирането. " Булсатком " се лиши от инфраструктурата си - 167 местоположения за мобилни базови станции и закрепена мрежа, в интерес на телекома, само че продължи да я употребява чартърен.

И двете покупко-продажби бяха оспорени от съперниците на компанията в Комисия за защита на конкуренцията, а в това време през тази година United Group разгласи, че дефинитивно ще придобие " Булсатком ".

Какво споделят другите

По договорката за инфраструктурата от A1 и инфраструктурната компания " A1 Тауърс България " напомнят медийните изявления, съгласно които United Group придобива без предварителна нотификация " Булсатком " посредством серия от покупко-продажби.

От своя страна Yettel и CETIN показват, че инфраструктурата на " Булсатком " е основен запас за компанията и също така целият сюжет е на фона на поредност от други придобивания на United Group у нас: " Всички придобивания следва да бъдат оценени в подтекста на обща и поредна бизнес тактика на Виваком да ускорява господстващото си състояние посредством придобиването на стопански и инфраструктурно мощни локални предприятия, или както в тази ситуация е нотифицирано от Словения Броудбанд С.а.р.л. - на тяхната инфраструктура ".

Консолидация на пазара: Собственикът на Vivacom и Нова телевизия желае да придобие " Булсатком "

" Словения Броудбанд " има намерение да поеме 167 обекта на най-големият снабдител на платена телевизия в България

Основателят на " Булсатком " Пламен Генчев, който загуби контрола върху компанията, отбелязва в свое мнение, че инфраструктурата ѝ е най-модерна и единствено тя и Vivacom имат оптични мрежи, покриващи над 50% от популацията на страната - а при договорка процентът ще стигне 80%.

Какво реши Комисия за защита на конкуренцията

От комисията означават, че " Булсатком " към този момент не предлага мобилни услуги (мрежата беше спряна преди няколко години) и по тази причина " трансферираните активи сами по себе си не дават в допълнение пазарно наличие на придобиващата група на пазарите на мобилни услуги (мобилна телефонна услуга и мобилен интернет), доколкото за реализиране на мобилни услуги на територията на България е належащо разполагане на дейни мрежови детайли ".

" Недопустима надменност ": Конкурентите на Vivacom нападнаха договорката за " Булсатком "

A1 упрекна Комисия за защита на конкуренцията в колебливост, дружно с Yettel ще оспорват придобиването

По отношение на оптиката, антимонополният орган цитира контракта за наем, като обаче огромни пасажи от него са цензурирани в обществено наличното решение. Комисия за защита на конкуренцията е на мнение, че срокът и клаузите за предварително преустановяване дават задоволително съображение, " с цел да се одобри, че е налице дълготраен надзор за наемателя по смисъла на конкурентното право ".

" Допълнително Договорът за продажба и назад наемане на активи не планува прекачване на клиенти от " Булсатком " към " Виваком ". С оглед на това, придобиването от " Виваком " на правото на благосъстоятелност върху детайлите за закрепена електронна съобщителна мрежа няма да даде на " Виваком " в допълнение наличие на пазара на телевизионно разпространяване на дребно и/или на пазара на даване на закрепен достъп до интернет на дребно ", пишат от Комисия за защита на конкуренцията.

Решението предстои на обжалване в 14-дневен период.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР