Въздухът в София не е замърсен, но въпреки това Столичният

...
Въздухът в София не е замърсен, но въпреки това Столичният
Коментари Харесай

Столична община отрича, че въздухът е мръсен, но обяви допълнителни мерки

Въздухът в София не е нечист, само че все пак Столичният инспекторат афишира спомагателни ограничения във връзка със нечистия въздух. Така наподобяват последните дейности на софийската община.

Във вторник сутринта шефката на дирекция " Климат, сила и въздух " Теодора Полимерова съобщи пред бТВ, че за последното денонощие няма регистрирани превишения на количеството на фини прахови частици. След на инспектората се появи известие, че равнищата въпреки всичко са превишени, стартират изключителни инспекции и се приканват хората да употребяват градския превоз и да не се отопляват на твърдо гориво денем.

Кой какво мери?

В изказването си пред бТВ Полимерова се базира на данните от Националната система за мониторинг качеството на въздуха. След като ѝ бяха представени данни от, които демонстрират друга картина, тя изясни, че информацията не била правилна.

" Сайтът мери почасови стойности за фини прахови частици 2.5 като съпоставят часовата измерена стойност с годишната целесъобразна норма на Световната здравна организация, която е 5 микрограма на пространствен метър. Това не е редно и може би изнася не толкоз достоверни данни ", съобщи тя.

Полимерова добави, че уеб сайтът се позовавал на информация, която се събира със датчици за качество на въздуха, които се купуват и инсталират от жители. Тези уреди не били най-точните, тъй като при нараснала мокрота да вземем за пример отчитали замърсяване на въздуха.

Старата ария на нов глас

Опитът да се показват за недостоверни данни, показващи нечист въздух, е остарял номер на Столичната община. Той се употребява всякога, когато бъде заложен въпросът какви ограничения се вземат за този извънредно сериозен проблем. Общината цитира данни от общо пет измервателни станции. Една от тях е на Витоша и съвсем в никакъв случай не демонстрира замърсяване.

На фона на изказванията на Полимерова обаче във вторник и сряда. За кв. " Хиподрума " да вземем за пример прогнозата е за двойно и тройно превишение на равнищата, а за " Дружба ", " Павлово " и " Надежда " – за двойно.

Бездействие

дългогодишното си безучастие по казуса с мръсния въздух. В решението бе посочено, че за интервала 2015-2017 година равнищата на фини прахови частици във въздуха в София са били превишавани повече от 35 годишно. Съдът написа още, че с бездействието си общината е нарушила и европейската инструкция за допустимите правила на фини прахови частици във въздуха.

След това кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че решението няма да бъде обжлавано. От ГЕРБ пък допускани в центъра на града от следващата година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР