Въздухът е студен, а небето - сиво. Първият сняг в

...
Въздухът е студен, а небето - сиво. Първият сняг в
Коментари Харесай

Втора зима на война - как изглежда живота на фронта в мразовитото време

Въздухът е леден, а небето - сиво. Първият сняг в Украйна заваля. Това е втората зима от 22-месечната съветска инвазия.

С рухването на температурите, изискванията на бойното поле стават все по-сурови. Листата по клоните на дърветата и храстите към този момент ги няма. Войниците попадат по-лесно в полезрението на камерите на съветските дронове. Заледените пътищата затрудняват напредването на военната техника.

" Трудно е да стигнеш до позиция за пукотевица, а по-късно е мъчно и да си тръгнеш. Сега има тиня, след това ще има сняг, а хората мръзнат и се разболяват ", споделя Беня, пълководец на военнослужещи.

Убежището на Беня и останалите от неговия отряд е прикрито в буренак. За тях това е втора зима на бойното поле. Скривалището им е напълно покрай фронтовата линия при град Бахмут - място на едни от най-тежките боеве.

Стените са облепени с изолиращо фолио и плоскости, а сред тях се крият мишки. Те прояждат кабелите и облеклата им и изяждат храната, само че търсят топлота, също като бойците.

" Спомням си, че предходната зима беше доста студено. Когато се върнах за първи път от фронта, облякох всичко, което имах - три чифта панталони, няколко якета. От тогава нося по два чифта чорапи ", споделя Джмелик.

Помещението е 20 кв. м. Обзаведено е с двуетажни кревати, електрическо зареждане от автомобилни батерии и най-важното - отоплителна система. Благодарение на нея вътре е към 20 градуса, до момента в който на открито температурата пада под нулата.

" Миналата зима работихме по друг метод, съвсем постоянно бяхме на огневи позиции. Работихме по-усилено, имахме повече муниции и дежурехме 24 часа в денонощието. Преди нямахме условия като в този момент, само че в този момент сме по-добре готови ", убеден е Беня.

Войниците се надяват това да бъде последната им зима на фронта. Въпреки, че тази зима са по-подготвени, ги чака мраз, тиня и доста сняг. Прогнозите са, че зимните условия ще понижат скоростта на продължаващата от месеци контраатака.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР