Въздух, почва, вода, шум и светлина - това са петте

...
Въздух, почва, вода, шум и светлина - това са петте
Коментари Харесай

Седемте най-замърсяващи планетата индустрии

Въздух, почва, вода, звук и светлина - това са петте съществени типа замърсяване, които нанасят вреди върху планетата. От тях първите три са най-вредни за живите същества, означават The Eco Experts - група от създатели, които интензивно пишат на тематика резистентен метод на живот и запазване на климата. По техни данни, през 2021 година замърсяването на въздуха е довело до съвсем 8,7 милиона смъртни случая по света, до момента в който 400 милиона метрични тона рискови боклуци замърсяват нашата почва всяка година.

The Eco Experts показват кои са седемте най-замърсяващи промишлености, подреждайки ги във прогресивен ред съгласно излъчванията, които генерират. Те считат, че проучването на всяка една от тях е пътят към намирането на способи за понижаване на нездравословното влияние върху околната среда. Дават и препоръки по какъв начин като обособени консуматори може да дадем своя принос за по-чиста природа.

Технологии

Всяка година IT промишлеността е виновна за 1,1 милиарда тона излъчвания на парникови газове. Тя безусловно е вплетена във всички аспекти на живота ни, от развлеченията до електрическите устройства. Според прогнози до 2025 година тази промишленост ще съставлява 20% от потреблението на сила в света и 5,5% от излъчванията на въглероден диоксид.

Към софтуерната промишленост спадат и цифровите валути. За копаене на криптовалута се употребяват обилни количества електрическа енергия. За страдание по-голямата част от това електричество се набира от изкопаеми горива, които отделят над 142 милиона тона въглерод годишно.

Компании в целия свят се пробват да понижат въглеродния си отпечатък. Като консуматори ние може да допринесем за намаляването на замърсяването по няколко метода: като рециклираме старите устройства и отдадем желание на производители, които влагат в оправянето с казуса.

Мода

Модната промишленост в международен мащаб е виновна за 2,3 милиарда тона излъчвания от парникови газове на година. За съпоставяне толкоз общо генерират Германия, Франция и Обединеното кралство.

За да лимитират индустриалните разноски посредством на ниска цена труд и първични материали, фирмите за бърза мода отворят заводи в Азия и Африка. Обикновено тези заводи се зареждат от невъзобновяеми запаси като въглища или газ. В тази промишленост се работи постоянно с евтини материали и се използва доста вода. Според някои оценки става дума за над 3 трилиона кубически фута.

Модната промишленост замърсява планетата и с отпадъка, който генерира. Приблизително 85% от бързата мода се изхвърля всяка година.

Търговия на дребно с храни

Веригата за доставка на храни, по-специално пакетирането, превозването и търговията на дребно, е виновна за 3,4 милиарда тона излъчвания на парникови газове всяка година. Двата съществени фактора за това са потреблението на сила и пластмасовите опаковки.

Хранителните магазини употребяват обилни количества сила, 50-60% от които са гориво за изстудяване.

Пазаруването на храни с локален генезис и потреблението на пазарски чанти за многократна приложимост са двата метода, по които потребителите може да понижат замърсяването на околната среда.



Земеделие

Изчислено е, че земеделието е отговорно за почти 8,5% от въглеродните излъчвания на годишна база. Говорим за над 6,4 милиарда тона излъчвания. Сечта и горските пожари също имат своя отрицателен принос за замърсяването на планетата.

В момента международната популация на селскостопански животни е три пъти по-голяма от тази на хората. Това е, с цел да се отговори на условията за консумация на млечни артикули и месо. Изследване, извършено от Оксфордския университет, демонстрира, че хората, които ядат месо, генерират два пъти повече излъчвания на парникови газове.

Ограничаването на потреблението на скотски артикули може да понижи натиска върху планетата. Потребителите, които не желаят да се откажат от тях, може да допринесат за опазването на околната среда, като употребяват храни локално произвеждане.

Строителство

Строителната промишленост е измежду най-замърсяващите планетата промишленост и визира всичките пет вида замърсяване. Тя създава впечатляващите 6.9 милиарда тона въглеродни излъчвания всяка година.

Най-сериозният проблем в тази промишленост е несъразмерната приложимост на първични материали, от които 25% се губят всяка година. Строителството също по този начин съставлява половината от международния рандеман на естествени запаси и 1/6 от потреблението на прясна вода.

Отпадъците, създавани годишно от строителната промишленост, съставляват 25% от международните боклуци. Това способства за замърсяването на водата, въздуха и почвата, като всички те повреждат живите същества в локалните екосистеми. Чрез напъните за възобновяване на дивата природа в градските и крайградските региони можем да създадем безвредни убежища за ендемична флора и фауна, като в същото време насърчаваме улавянето на въглерод.

Транспорт

Емисиите от превоза са виновни за 20% от световните излъчвания на CO2. Това са почти 9,3 милиарда тона парникови газове всяка година. Те се генерират от композиция от шосеен, въздушен, железопътен и корабен превоз.

Въпреки че полетите станаха по-достъпни в международен мащаб, въздушният превоз изненадващо съставлява единствено 11,6% от излъчванията от пътническия превоз.

Междувременно пътуването по пътищата съставлява 74,5% от всички излъчвания на CO2, свързани с превоза, изключително откакто множеството семейства имат кола.
Чрез оптимално потребление на публичен превоз, колоездене и вървене, можем да ограничим излъчванията на CO2 от транспортни средства.



Енергия (електричество и отопление)

Не е изненадващо, че силата оглавява листата за световни излъчвания на парникови газове.

Изгарянето на невъзобновяеми запаси като въглища, нефт и газ за сила изхвърля към 17,5 милиарда тона парникови газове и въглероден диоксид в атмосферата.

Ние използваме сила за съвсем всичко — за зареждане на портативни устройства, контролиране на температурите в домовете ни и зареждане на огромни заводи и промишлености.

Освен че способстват за замърсяването на въздуха, токсичните боклуци и нефтените разливи също замърсяват почвата и водата.

Има способи, по които може да намалите замърсяването. Опитайте се да употребявате енергоспестяващи уреди и възобновима сила във вашия парцел, в случай че е допустимо.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР