Вавилонската империя се въздига върху руините на Акадската и Шумерската

...
Вавилонската империя се въздига върху руините на Акадската и Шумерската
Коментари Харесай

Вавилонската цивилизация: възход и падение

Вавилонската империя се въздига върху руините на Акадската и Шумерската цивилизации. Самият град Вавилон е учреден към 1894 година преди новата епоха от аморитите, заселили се в Месопотамия.

Основаният от тях град се трансформирал в следствие в едно от най-великите човешки поселения. Там за първи път били въведени писаните закони, а на учените, живеели в града, изискуем редица достижения в математиката и астрономията.

Изчислено е, че Вавилон е бил най-големият град в света в интервала 1770-1670 година пр.н.е., и още веднъж сред 612 и 320 година пр.н.е. Той е и първият град, чието население е достигнало 200 000 индивида.

Развитието на вавилонската цивилизация може да се прегледа в три съществени интервала. След основаването си Вавилон представлявал приблизително огромен търговски център. При аморитския му държател Хамурапи градът страна се трансформирал, въпреки и за малко, в империя. Под ударите на вавилонските войски изчезнала Акадското царство и последните самостоятелни шумерски страни. За къс интервал от време Вавилон превзема цяла Месопотамия.

След гибелта на Хамурапи империята бързо се разпада. Краят на първото вавилонско царство е комплициран от владетеля на Хетското царство Мурсил I, който съвсем унищожил града, като избил огромна част от популацията му.

Хетите не се задържали дълго във Вавилон. Те били изгонени от каситите, които завзели Вавилон и го трансформирали в столица на учредената от тях страна. Древният град останал под тяхно ръководство повече от 570 години.

Въпреки че през този интервал Вавилония била дребна страна, която през разнообразни интервали била подвластна от една или друга страна, градът станал културен и търговки център на Близкия изток. Управлението на каситите завършило през 1155 пр.н.е., когато Вавилон бил високомерен от Царство Елам. Последвали близо 250 години безпорядък, по време на който градът бил неведнъж превземан от непознати нации.

 Персия

В края на Бронзовата ера Вавилон бил високомерен от голямата за времето си Асирийска империя. В идващите 300 години поселението било възобновено и още веднъж възвърнало предходната си популярност. С разпада на Асирия през 619 пр.н.е. Вавилон още веднъж станал самостоятелен и основал своя империя. За къс интервал от време под негова власт се озовал целият Близък изток.

Вавилонската цивилизация е съкрушена от Персийската империя през 539 пр.н.е. от владетеля ѝ Ксеркс. От тогава градът, макар че траял още близо хилядолетие да е значим културен център, в никакъв случай не възврнал независимостта си. Вавилон е изцяло опустошен от арабите, когато те завладяват Месопотамия през 7 век от н.е.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР