Въвеждането на забраната за конвенционални коли с бензинови и дизелови

...
Въвеждането на забраната за конвенционални коли с бензинови и дизелови
Коментари Харесай

Забраната за коли на бензин и дизел засега се отлага - но готови ли сме за електрически?

Въвеждането на възбраната за стандартни коли с бензинови и дизелови мотори след 2035 година към този момент се отсрочва, откакто предлагането не беше гласувано от съвета на Европейски Съюз поради несъгласието на Германия. Готвеният от Брюксел нов екостандарт " Евро-7 " от идната година обаче, може да форсира процеса.

Каква е готовността на България да се раздели със старите коли и да премине на електрически?

12% от въглеродните излъчвания в Европа са разследване от моторите с вътрешно горене на колите. Затова в края на предходната година Европейският парламент и Европейската комисия реализираха единодушие след 2035 година да се спре тяхната продажба.

" Експертите у нас считат, че това може да стане доста по-рано посредством въвеждането на новия екостандарт " Евро-7 " в края на идната година.

" В края на идната година ще бъде въведен по този начин нареченият стандарт Евро-7. В момента годният стандарт е " Евро-6 ". При " Евро-7 " има фрапантно понижение на газовете, които колите могат да излъчват в атмосферата. Практически посредством този стандарт Европейски Съюз ще се приравни към калифорнийския стандарт, който е най тежкия сега в света ", изясни Любомир Станиславов - изп. шеф на " Аутомотив Клъстер България ".



На този стадий България обаче не е подготвена за всеобщо въвеждане не електрически автомобили. Причината - липса на държавна политика.

" България е една от дребното страни, в които няма по този начин наречените " скрапинг " стратегии - те дават спомагателни тласъци за покупка на електромобил и по-важното е, че към момента няма стратегии за създаване на инфраструктура за създаване на зарядни станции ", сподели още Любомир Станиславов.

От фотоволтаичната асоциация успокоиха притежателите на електрически коли и тези, които занапред възнамеряват да си купят такива, че няма регулаторни спънки пред построяването на зарядни станиции.



" Европейската регулация задължава до 2 години да се изпълнят избрани критерии за брой на зарядни станции, тъй че чакам доста скоро и това улеснение за всички водачи на електрически автомобили да се извърши в страната ", изясни Миглена Русинова - ръководител на Българската фотоволтаична асоциация.

Няма никакви административни спънки за монтиране на зарядни станции в домашни условия, гаражи или навеси, нужното изискване е да има трифазен ток.

" Когато обаче става дума за комерсиално потребление на зарядни станции, тогава, несъмнено, се изискват съответните разрешителни от мрежовото сдружение, което оперира в съответния град или територия ", изясни Миглена Русинова.

На пръв взор формалното гласоподаване на възбраната за коли с бензинови и дизелови мотори след 2035 година от Съвета на Европейски Съюз ненадейно беше блокирано от Германия предходната седмица. Наложи се канцлерът Олаф Шолц да изяснява, че Берлин не е срещу предлагането, а желае спомагателни разяснения.



" Това, което сега обсъждаме, не e наличието на регламента, което е към този момент е контрактувано, а нещо друго, за което в нашето държавно управление има единение, а Еврокомисията би трябвало да каже по какъв начин ще се осъществя. Така че изобщо не става въпрос за противоречиви моменти, а това по какъв начин на процедура да решим въпроса с колите със синтетични горива ", съобщи той.

От Брюксел към този момент не показват съответна дата по кое време още веднъж ще се организира гласуването на възбраната.

По тематиката работиха: Николай Минков, Десислава Апостолова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР