Въвеждането на стопроцентовото машинно гласуване не е било подкрепено от

...
Въвеждането на стопроцентовото машинно гласуване не е било подкрепено от
Коментари Харесай

Биков пред Дарик: Ако има кабинет, той ще разчита на плаващи мнозинства по теми

Въвеждането на стопроцентовото машинно гласоподаване не е било подкрепено от никакви гаранции в Изборния кодекс. Това съобщи Тома Биков от ГЕРБ в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио.

Отсъствието на диалози и краткотрайни комисии при въвеждането на машинното гласоподаване е нещото, което тормози депутатът. На въпрос за доказателства за некоректността на машините Биков отвърна, че подозренията му са подчинени на липса на гаранции, а не на съответни доказателства.

По въпроса за смесеното гласоподаване Тома Биков удостовери, че то е въведено от ГЕРБ, само че не отговори какви са били гаранциите за коректността на машините тогава. Депутатътпостави под подозрение демократичните избори в страната като сподели, че гласоподавателите на ГЕРБ изпитват подозрение към актуалното положение на машините.

След това диалогът бе ориентиран към извършеното проучване отАнтикорупционния фонд, което фиксира рискови секции в страната, където съществени бенефициенти са трите огромни партии ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Тома Биков се отбрани като уточни секция в община Грамада, в която от " Демократична България " са получили 33% поддръжка на последните избори, само че не отговори директно на въпроса за изнесените резултати от фонда. След това отвърна, че не е осведомен с терминологията на Антикорупционния фонд за рискови секции.

За изгодата от машините при елиминиране на недействителните бюлетини Биков отвърна, че грешките при гласоподаване са подбудени от преференциалнияелемент в изборните закони, а не от това, че се гласоподава на хартия.

Относно регион чужбина депутатът от ГЕРБ сподели, че не е подготвен да прави отстъпка по тази тематика, защото не вижда механически верен метод, посредством който да се построи работещ модел. За него сходен регион е правно несъвършен и няма по какъв начин да бъде основан по този начин, че той да действа вярно.

“ГЕРБ ще създадат всичко допустимо, с цел да се образува държавно управление ”, уточни представителят на партията. Според него в този парламент има признаци, че политическият разговор се възвръща. Той се надява, че ще се премине към висока степен на диалози, с цел да може да се провежда държавно управление. Биков добави, че твърдо болшинство е невероятно при актуалната парламентарна настройка и най-вероятно ще се разчита на плаващи болшинства по обособени тематики, в случай че се стигне до съставяне на кабинет.

Според Биков бюджетът за 2023 година е насочна точка, към която може да се реализира първокласен разговор. Според него крайъгълен камък в тази тенденция е въпросът кой ще извършва въпросния бюджет.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР