Въвеждането на автономни автомобили е едно огромно предизвикателство. Знаем, че

...
Въвеждането на автономни автомобили е едно огромно предизвикателство. Знаем, че
Коментари Харесай

Емил Радев във Варна: Има огромна дупка в законодателството, свързано с изкуствения интелект и технологиите


" Въвеждането на самостоятелни коли е едно голямо предизвикателство. Знаем, че в случай че стане едно пътнотранспортно произшествие с автомобил, ръководен от лидер, в множеството европейски страни може да предявиш иск против лидера, против притежателя на автомобила или производителя, в случай че има недостатък, който е предизвикал произшествието. При един самостоятелен автомобил кого ще съдим? Няма лидер, компанията изработила софтуера, при една хакерска интервенция, която е блокирала ръководството, не носи виновност.

Ако стане една трудова акцидент, причинена от робот, кой носи отговорността? Работодателя, притежателя на робота, този, който е направил софтуера...Да не приказваме за военната сфера, където навлизат от ден на ден тези технологии, виждаме че Съединени американски щати, Франция и Китай се надпреварват в потреблението на тези технологии.

Ако дрон, който има лицево различаване, набележи дадената цел и изстреля ракетата без интервенция на човек, кой носи отговорността? Има голяма дупка в законодателството, обвързвано с изкуствения разсъдък и новите технологии. Затова Европейски Съюз взема ограничения. Видяхме, че Европейска комисия изкара така наречен " Бяла книга ". Ние имаме голям брой отчети по лична самодейност, с които желаеме да създадем процеса за законодателни начинания доста по-бърз, да улесним Европейска комисия, да кажем какви са провокациите.

Аз съм докладчик от ЕНП по тази тематика по отношение на военните технологии, тъй че считам, че ние към този момент изоставаме. Трябва да има правилник, доста са етичните въпроси. Виждаме, че и дроновете навлизат от ден на ден в живота, там регулацията също не е цялостна. Когато приказваме за изкуствен интелект би трябвало да знаем, че доста бързо се развива този бранш и регулациите там са извънредно дребни. Затова би трябвало да бързаме. Проблемът не е единствено в границите на Европейски Съюз, световно липсва правна рамка. Виждаме и в Съединени американски щати, където в едни щати е възможно да има самостоятелни коли, в други не. Това предизвикателство пред всички страни ", сподели Емил Радев.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР