Въвеждане на таван на цените на горивата обмислят част от

...
Въвеждане на таван на цените на горивата обмислят част от
Коментари Харесай

Ще се въведе ли таван на горивото от 2,7 лв. на литър? 4 партии готови да го подкрепят

Въвеждане на таван на цените на горивата обмислят част от парламентарно показаните партии. Предложението е за предел от 2,70 лева за литър.

Вече стартира и спор коя от партиите първа е дала предлагането. От ГЕРБ обявиха, че имат подготвеност да го внесат за разглеждане в Народното събрание още тази или идната седмица. Според специалисти завишението на цените е реалност, други обаче са безапелационни, че изкуствено ограничаване може да докара до отрицателен резултат.

Оказва се обаче, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ може и да поддържат концепцията.

“Купува се на ниска цена съветски нефт, единствено че плащаме като безценен Брент. Има повече от 1 лева разлика, която някой прибира, по тази причина би трябвало да се вземат ограничения това нещо да се преустанови”, сподели депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Българска социалистическа партия дадоха отговор, че са създали предложение за таван още напролет, само че не са били чути.

“Да напомня, че някои сътрудници голословно твърдяха, че тавана на цените поражда дефицити, което не е правилно. Поражда дефицити, когато не се покрива разликата сред пазарната цена и закрепената цена”, изясни Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Движение за права и свободи даже упрекнаха в кражба.

“Тази концепция беше персонално моя. Аз я показах на сътрудниците от ГЕРБ и преди този момент на нашата парламентарна група по време на бюджета и се разбрахме след бюджета да го направим”, съобщи Йордан Цонев и насочи обвиняване: “Както нормално крадат непознати хрумвания. Това е верният подход”.

Налагане на ограничаване на цените може да е работещ вид, считат и от “Има подобен народ”.

“Не е единствено да се постави таван. Важно е за какъв интервал, по отношение на кои горива и т.н.”, изясни Любомир Каримански като разясни, че мярката би имала позитивен резултат, в случай че се приложи за къс интервал от време.

Не по този начин считат от “Продължаваме Промяната”, които са изрично срещу.

“Със сигурност може да се отрази зле на бюджета. Прехвърля отговорност от бизнеса към страната и ще направи промени в пазара, което може да докара до сътресения”, счита Андрей Гюров.

“Демократична България” чакат спад на цените и без таван.

“Говорил съм много по тематиката, че е добре да се вкара облагане на вноса на съветски нефт за разликата сред на цена урал и Брент към 30 -35 долара”, сподели Владислав Панев.

Според икономиста Георги Ангелов цените са повишени и трябват незабавни ограничения.

“При тази цена на съветския нефт, ние получихме изключение от ембаргото. Той е доста на ниска цена сега, тъй като никой не желае да го купува. И себестойността е доста под 3 лв”, изясни Ангелов.

Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система обаче е обезпокоен от резултата на изкуственото ограничаване, който към този момент може да забележим в Хърватия и Унгария.

“От една страна достъпът до самото гориво е доста усложнен, по тази причина че хората се презапасяват и има доста високо търсене. От друга страна бизнесите затварят, тъй като не могат да се оправят с високата цена на горивата”, разясни Николов. “Това е опит за политическа конкуренция. Мирише ми на избори”, добави той. Според него работещо предложение би било данъчно облекчение.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР