Въвежда се вечерен час за цялата Смолянска област като една

...
Въвежда се вечерен час за цялата Смолянска област като една
Коментари Харесай

Вечерен час за цялата Смолянска област

 Въвежда се вечерен час за цялата Смолянска област като една от ограниченията против разпространяване на ковид след доказаната първа позитивна проба за COVID- 19 в Смолян. Това бе обявено от Областния съвет по сигурност, който заседава през днешния ден, обсъждайки спомагателни ограничения след първия случай на притежател на ковид. От 22 часа до 6 часа сутринта всички родопчани в региона би трябвало да са у дома.

Пациентът с ковид е 40-годишен мъж от Смолян с психологично заболяване, завърнал се на 13 март с полет от Англия. Маршрутът на инфектирания с COVID- 19 от идването му на 13 март до слагането му под карантина към момента се прецизира, така като обясненията му не са напълно съответни.

Потвърдено е, че е пътувал с рейс до Смолян, движил се е из града, посетил е Паспортната работа, живял е през тези няколко дни при другари. От РЗИ чакат да получат информация от други лица, които вероятно са били в контакт с него.

Взети са проби за проучване на 5 контактни лица, на две медицински сестри от Инфекциозното поделение, които са взели тестът за проучване и на 10 чиновници на Паспортната работа в Областната дирекция на МВР- Смолян, която е посетил инфектираният след идването си.

Мъжът е изолиран в жилище в града, дружно с още двама от контактните лица, като постройката е под непрекъсната полицейска защита. Състоянието му не изисква да бъде настанен в болница. Наблюдава се от персоналния доктор, обезпечено му е и психиатрично лекуване.

Пациентът няма изявени признаци на инфекцията. Става дума за маргинализирано лице от рискова група, съобщи регионалният шеф Недялко Славов.

Районът към къщата, в които са изолирани мъжете, ще бъде подложен на стерилизация, прецизират от РЗИ. Двата адреса, на които е обитавал са на ул. " Капитан Петко Войвода " и на ул. " Колю Шишманов " в Смолян. Преди да се завърне в Смолян, мъжът е бил лекуван в психиатрична клиника във Англия, която към този момент е известена от полицията за позитивния тест за ковид.

Областният съвет по сигурност припомня на всички поданици и пребиваващи в региона, които са пристигнали след 18 март от Западна Европа, Китай, Иран и Корея, че подлежат на наложителна карантина. Препоръчва се на възрастните хора да лимитират придвижването си в обитаемоте места и да се приберат в домовете си. На общините в региона е разпоредено да наблюдават държанието на рисковите и маргинализирани групи поради заплаха от разпространяване на болестта.

Потокът от пътуващи през ГКПП- Златоград е намалял в пъти от понеделник до през днешния ден, съгласно данни на щаба. На пункта се прави 100- процентов надзор и на входния и на изходния трафик.

Общо 14 задгранични туристи от Англия и Русия са останали в региона, като би трябвало да си тръгнат до 20 март, съгласно данни на ОД на Министерство на вътрешните работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР