Въведеното от 12 ч. днес частично бедствено положение в общините

...
Въведеното от 12 ч. днес частично бедствено положение в общините
Коментари Харесай

Бедственото положение в Хасковско за горски пътища

Въведеното от 12 ч. през днешния ден отчасти бедствено състояние в общините Тополовград и Свиленград цели да бъдат подхванати незабавно ограничения за възобновяване и създаване на фронтални и рокадни горски пътища за обезпечаване на бързо напредване на дежурните сили от Министерство на вътрешните работи и МО до оградата по границата с Турция. Това изясни на брифинг регионалният шеф на Хасково Минко Ангелов, който по-рано издаде заповедта за отчасти бедствено състояние, което съгласно записаното в нея ще продължи до 12 ч. на 29 септември.

В първичното известие от хасковската регионална администрация, като мотив бе посочено „ основаната все още и усложняваща се конюнктура, в резултат на засиления мигрантски напън по българо-турската граница в пограничните региони “. С обяснението, че задачата е „ отбягване загуби на човешки животи, недопускане на обилни вреди на имуществото на популацията и стопанската система на страната, както препятстване настъпването на обилни последствия за околната среда “, което сътвори напрежение и терзания измежду хората от двете общини. Това наложи 3 часа по-късно регионалният шеф Минко Ангелов да изясни аргументите за издаване на заповедта.

Няма заплаха за популацията и стопанската система в тези общини. Просто хората би трябвало да знаят, че би трябвало да лимитират придвижването на МПС на територията на тези горски пътища, които се употребяват за защитата на държавната граница, съобщи Ангелов.

Има засилен мигрантски напън към страната, само че той се владее от органите, които охраняват държавната граница, уточни още Минко Ангелов, който не можа да цитира съответна статистика за територията на област Хасково, в която дължината на границата е 47 км. Той не даде съответен отговор и на въпроса за какво за завършек на частичното бедствено състояние е определена датата 29 септември.

Уточни, че на място има мобилизирани елементи от военното министерство, а разчистването и възобновяване на горските пътища ще е със средства на Държавно горско предприятие-Сливен, като контролът ще се прави от шефа му и РГДП-Елхово.

В ново известие от хасковската регионална администрация пишат: „ Причината, наложила частичното бедствено състояние е за по неотложност и необходимост да бъдат подхванати съответни и навременни ограничения да се правят нужните дейности за възобновяване и създаване на фронтални и рокадни горски пътища в зоната на отговорност на Регионална дирекция „ Гранична полиция “- Елхово за обезпечаване на бързо напредване на дежурните сили на органите на Министерство на вътрешните работи и МО до краткотрайното възпрепятстващо оборудване по отношение на защитата на държавната граница на Република България. “

На брифинга Ангелов и заместникът му Мартин Узунов описаха за извършена по-рано работна среща с регионалните шефове на Сливен и Елхово, на коята били набелязани незабавните ограничения.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР