Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен

...
Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен
Коментари Харесай

Плати си, ако искаш: Полицията съобщава със SMS и на електронната поща за нарушения на пътя

Въведена е нова процедура за уведомяване при публикуван фиш, електронен фиш или наказателно разпореждане за нарушаване на Закона за придвижването по пътищата посредством малко текстово известие по телефона (SMS), по е-поща или с приложението Вайбър. Системата беше показана публично на конференция в Министерство на вътрешните работи от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и зам.-министъра на електронното ръководство Валентин Мундров.

Министър Стоянов напомни, че първата крачка е била законовата смяна, която разрешава от август месец насам конфискацията на моторните транспортни средства на водачите, ръководещи след приложимост на алкохол с над 1,2 промила или наркотични субстанции. Тази мярка работи, акцентира Стоянов и уточни, че от влизането в действие на измененията досега са отнети 78 автомобила, а присъдите за шофиране след приложимост на опиати и алкохол са 194. Това е втората стъпка, която разрешава по-добра събираемост на налаганите санкции и по-бързото постигане на известието за осъщественото нарушаване, считат от ведомството.

Новата система за уведомяване обаче на процедура ще работи единствено за тези водачи, които по този начин или другояче желаят да си платят санкциите и няма да търсят " малки врати в закона " или приключване на давностни периоди за връчването на наказателните постановления.

Как работи системата

След култивиране на нарушаването новата система ще разрешава притежателят на автомобила да получава известие с малко текстово известие по телефона (SMS), по е-поща или с приложението Вайбър.

SMS-ът ще е озаглавен " Министерство на вътрешните работи: Извършено нарушаване МПС ". Той ще осведоми за самото нарушаване, ще съдържа номера на автомобила, с който е осъществено нарушаването, и размера на дължимата сума.

Във Вайбър и по е-поща текстът ще е по-дълъг и ще съдържа два линка - единият ще води към Системата за несъмнено електронно връчване, а другият - към Портала за административни услуги на Министерство на вътрешните работи. При отваряне на самото известие нарушаването, за което се известява, няма да се смята за връчено, изясни комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел " Пътна полиция " към Главна дирекция " Национална полиция ".

Ако водачът обаче си направи профил и се записва с него през системата за несъмнено електронно връчване, при отваряне на линка наказването ще се смята за публично връчено, а сумата по него ще бъде дължима. Регистрацията в Системата за несъмнено електронно връчване за физическите лица става с дипломиран електронен автограф или с Персонален идентификационен номер (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт.
През различен линк, който води към Портала за електронни услуги на Министерство на вътрешните работи, жителят ще може да види самото нарушаване и при предпочитание може незабавно да го заплати, даже и невръчено. Самото заплащане ще е по познатите и до момента способи, а датата на заплащане ще се смята и за дата на връчването на документа, изясни още Мария Ботева.

Министър Стоянов изясни, че новата система действително работи от 16 октомври 2023 година. От тази дата до 2 ноември към Системата за несъмнено електронно връчване са изпратени 12 490 наказателни постановления и над 100 000 електронни фиша. Досега връчени са над 5000 документа, като огромна част от тях са платени. Министърът уточни, че през октомври тази година платените санкции са над 11 милиона лв., което е с 2,5 млн. повече по отношение на същия интервал на предходната година.

" Съобщенията, които сега жителите получават, не са 100% наложителни за осъществяване, а са информативни. Ако жителите считат, че глобата не е вярна, не е вярна и така нататък, има опция за оборване ", изясни Ботева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР