Във вторник Ватиканът одобри нова всеобхватна инвестиционна политика, за да

...
Във вторник Ватиканът одобри нова всеобхватна инвестиционна политика, за да
Коментари Харесай

Ватиканът закрива всички свои инвестиционни сметки в чуждестранни банки

Във вторник Ватиканът утвърди нова всеобхватна капиталова политика, с цел да подсигурява, че ватиканските вложения ще бъдат етични, екологични, с невисок риск и ще заобикалят оръжейни промишлености или здравни браншове, свързани с аборти, контрацепция или проучвания с ембрионални стволови кафези, предава Ройтерс.

Насоките подреждат на дикастериите на Ватикана (различните отдели на Римската курия) да закрият всички свои капиталови сметки или дялови участия в задгранични банки, в това число в Италия, и да ги трансферират на банката на Ватикана, която да бъде следена от отдел, наименуван Администрация на наследството на Светия трон (APSA).

Инвестициите се правят оценка на малко под 2 милиарда евро.

Декларацията за капиталова политика (IPS), радикална смяна след години на финансови кавги, лишава всички отдели на Ватикана от опцията да влагат средствата си без значение.

Именно тази процедура разреши на Държавния секретариат да влага непосредствено в постройка в Лондон, която е в центъра на развой за корупция. Провалената договорка докара до загуба от 140 милиона евро. Всички обвинени отхвърлиха да са направили нарушаване.

" Основната цел е да дисциплинираме вложенията и да ги централизираме ", сподели почитан чиновник на Ватикана, поискал анонимност. " По-организирано е, по-контролирано, по-прозрачно, несъмнено е крачка напред. "

Държавният секретариат, най-важният отдел на Ватикана, който следи дипломацията и всички други отдели, към този момент беше лишен от надзор върху средствата си през 2020 година

" Решението да се влага на едно място, а не на друго, в един индустриален бранш, а не в различен, постоянно е честен и културен избор ", се споделя в един от правилата на 20-страничния документ.

Това следва основаването предишния месец на Комисия за контрол на капиталовата нравственос, която се състои от неиталианци: американския кардинал Кевин Джоузеф Фарел, който работи във Ватикана, и четирима външни финансови специалисти от Англия, Германия, Норвегия и Съединените щати.

Новата политика приоритизира вложения, които " способстват за по-справедлив и резистентен свят ", в това число активи, чиито емитенти са компания, които са екологични, предпочитащи чиста и възобновима сила, работещи в интерес на биоразнообразие и оползотворяването на боклуци.

Забраняват се вложенията във фондове, даже непряко свързани с порнографията, хазарта, оръжейната и отбранителната индустрия, здравни центрове, извършващи аборти и лаборатории или фармацевтични компании, които създават контрацептивни артикули или работят с ембрионални стволови кафези.

Декларацията не разрешава и спекулативните вложения в първични материали, нефт, минно дело, нуклеарна сила и алкохолни питиета.

В документа се споделя, че би трябвало да се заобикалят вложения в комплицирани финансови и структурирани артикули, както и в такива, които включват къси продажби и дневна търговия.

Инвестиционните решения следва също по този начин да включват " фактор на ръководство ", като се избират компании с етичен кодекс и транспарантно, рационално и фискално отговорно ръководство.

Ватиканските отдели би трябвало бързо да се откажат от вложения, които не са в сходство с политиката, и да унищожават холдинги с етични проблеми.

Инвестиционният комитет ще упълномощава портфолио мениджърите.

" Важно е портфолио мениджърите да бъдат експерти с добра известност в известни финансови институции, а не просто нечии другари ", сподели представителят на Ватикана.

Много финансови кавги във Ватикана в предишното са произтичали от огромното доверие във финансовите мениджъри, съвсем постоянно италианци, които са били другари на чиновници на Ватикана.

Обсъждайки финансите в извънредно изявление за Ройтерс този месец, Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март даде образец със свещеници без финансов опит, които са помолени да ръководят финансите на отдел и които добросъвестно са потърсили външна помощ от другари във външния финансов бранш.

" Но от време на време приятелите не са Благословената Имелда ", сподели папата, имайки поради 11-годишно италианско момиче от 14 век, което е знак на детската непорочност. Франциск упрекна " безотговорността на структурата " за минали финансови кавги.

Служителят на Ватикана, който приказва при изискване за анонимност, сподели, че повече няма да има вложения във фондове за частни финансови вложения. Държавният секретариат един път влага във фонд за частни вложения, който от своя страна направи вложения, които консервативните католици смятаха за неетични.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР