Във вторник туристическият министър Николина Ангелкова забрани всички туристически пътувания

...
Във вторник туристическият министър Николина Ангелкова забрани всички туристически пътувания
Коментари Харесай

Сроковете за връзщане на капро за почивки и екскурзии ще се удължат

Във вторник туристическият министър Николина Ангелкова забрани всички туристически пътувания и обвързваните с тях услуги.

© Цветелина Белутова След въведената във вторник възбрана за туристически пътувания в страната министерството на туризма готви законодателни промени, които ще освободят туроператорите от задължението да възстановят в двуседмичен период средствата, предплатени от клиентите за почивките и екскурзиите. Ако текстовете бъдат признати от Народното събрание, периодите за връщане на парите на клиентите към този момент ще се уговарят в в допълнение съглашение сред туристическите компании и самите тях в интервала, до момента в който трае изключителното състояние в страната. Това стана ясно по време на чуване в парламентарната икономическа комисия на министрите на туризма и на стопанската система - Николина Ангелкова и Емил Караниколов.

Дискусията в Народното събрание мина в изявления на двата полюса. Докато министрите чертаеха мрачна картина за разнообразни стопански браншове, някогашният вицепремиер Валери Симеонов разгласи, че търговията " се спуква от работа сега ", а индустрията " си работи, та се пука " (виж карето).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Екскурзии и почивки- в изчакване

Текстове в закона за туризма споделят, че когато преди започването на пътуването туроператорът промени значително някакви условия по него или не може да извърши някое от тях, то клиентът има право да одобри препоръчани промени в програмата или да изиска възобновяване на предплатените средства в 14-дневен период. В случаите, когато пътуването не може да се реализира поради изключителни условия, клиентът също има право да изиска парите си назад в двуседмичен период.

С новите промени в закона обаче туристическото министерство ще предложи тези периоди да отпаднат в изискванията на оповестеното изключително състояние. Предложението е срокът за възобновяване на средствата да се уговаря в в допълнение съглашение сред клиента и туристическата компания. " Туроператорите са във форсмажор и в случай че не удължим този период се изправяме пред риск те да банкрутират ", сподели министърът. Това пък би означавало клиентите да бъдат ориентирани към застрахователните компании, към които те имат застраховка за професионална отговорност, само че при доста компании тези застраховки са подписани при ниски предели, стана ясно от думите й. Ангелкова заяви още, че са водени диалози с туроператори да оферират ваучери на клиентите си за пътешестване в двугодишен период.

Туристическото министерство планува и правене на нова рекламна тактика, която да стартира да работи незабавно след превъзмогване на рецесията за да се насочат старания към пазари, откъдето бързо могат да бъдат привлечени туристи. За такива се считат българския и прилежащите страни, защото не са обвързани с полети на самолетни компании, които сега също са мощно наранени от рецесията.

На този стадий обаче не може да се направи прогноза дали изобщо ще се състои летния туристически сезон, стана ясно от думите й. Към момента част от огромните западни туроператори са спрели активност, само че на този стадий не са анулирани предварителните записвания за юли и август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР