Във вторник Иран потвърди ареста на шведски гражданин, който работи

...
Във вторник Иран потвърди ареста на шведски гражданин, който работи
Коментари Харесай

Иран потвърди ареста на шведски гражданин, служител на ЕС

Във вторник Иран удостовери ареста на шведски жител , който работи за Европейския съюз, като сподели, че неговият случай скоро ще бъде изпратен в съда, написа " Политико ".

" Разследването се завърши и делото ще бъде изпратено до способния съд в идващите дни с окончателното решение на прокуратурата ", сподели представителят на правосъдната власт на Иран Масуд Сетайеши.

Сетайеши не загатна името на шведския жител, само че сподели, че той е упрекнат в осъществяване на закононарушения на иранска територия.

Миналата седмица New York Times заяви, че шведският жител и чиновник от Европейски Съюз Йохан Флодерус. Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външните работи, удостовери ареста на Флодерус, като сподели, че той работи " безмилостно " за освобождението му и ще продължи да упорства за това.

Съобщава се, че Флодерус, който работи за Европейската работа за външна активност, е бил задържан по обвинявания в шпионаж през април 2022 година, до момента в който е бил на частно пътешестване до Иран .

Новината за ареста провокира ответна реакция от членовете на Европейски Съюз, които разкритикуваха решението задържането му да се пази в загадка толкоз дълго. Оттогава и осъжда нечовешките условия, на които той се подлага в прословутия затвор " Евин " в Иран - в това число нищожни контакти със фамилията му, продължителна изолираност и редки телефонни позвънявания.

Арестът на Флодерус се преглежда като последният в възходящия модел на " заложническа дипломация ", която Иран употребява в опит да получи отстъпки от Запада. По-рано тази година белгийският филантропичен служащ Оливие Вандекастеле беше освободен , откакто прекара повече от година в ирански арест, в подмяна на, който беше в затвор в Белгия.

Съобщава се, че Иран се е опитал да посредничи за замяна на пандизчии с Швеция за арестувания чиновник на Европейски Съюз. В договорката, която беше оспорена от шведския апелативен съд, Иран искаше арестувания ирански чиновник Хамид Нури в подмяна на Флодерус.

за присъединяване си в всеобщи убийства на ирански политически пандизчии.
 Срещу предаване на пандизчии Съединени американски щати деблокираха 6 милиарда $ за Иран
Срещу предаване на пандизчии Съединени американски щати деблокираха 6 милиарда $ за Иран

В договорката е включено и освобождението на петима ирански затворници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР