Във вторник финансовите министри от по-малките държави в Европейския съюз

...
Във вторник финансовите министри от по-малките държави в Европейския съюз
Коментари Харесай

Малките страни в ЕС защитиха данъчния си суверенитет и правото си на вето

Във вторник финансовите министри от по-малките страни в Европейския съюз се опълчиха на проекта за ограничение на ветото, което имат държавните управления да блокират промените в блока по данъчни въпроси.

Това, от своя страна, може да понижи възможностите за въвеждане на налог върху активността на огромните цифрови компании в Европейски Съюз, осведоми Reuters.

Страните с по-малко население в Европейски Съюз от години блокират напъните за ограничение на малките врати, които разрешават укриването на налози и в някои случаи даже прането на пари в блока.

Много от тях пазят правото си да дефинират личните си данъчни закони и да притеглят непознат бизнес, като оферират специфични условия. Известни образци за това са Холандия и Ирландия.

В опит да се преодолее безизходицата, изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи предишния месец последователно да отстрани правото на несъгласие, което страните оказват върху преразглеждането на данъчните правила.

Но по време на срещата в Брюксел, Люксембург, Малта, Литва, Холандия и Швеция приканват за опазване на правото на несъгласие. Опозицията единствено на една от тях би била задоволителна, с цел да блокира плануваната промяна в целия 28-членен блок.

Комисията предложи последователно да премине към гласоподаване с болшинство по някои незначителни данъчни въпроси, само че е от решаващо значение страните да вземат решение за тази структурна промяна с единогласие.

Комисията, водена от някогашния министър председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер, твърди, че няма да употребява подцененото предписание, което би разрешило данъчните промени да бъдат признати с болшинство, дейно поставяйки завършек на правото на несъгласие, в случай че конкуренцията е нарушена.

Финансовият министър на Люксембург Пиер Грамегна е измежду най-големите съперници на промяната, препоръчана от Комисията. Той споделя пред кореспонденти, че запазването на единодушието във връзка с данъчните решения е " извънредно значимо ".

Малката страна, заклещена сред Германия и Франция в продължение на години блокира разпоредбите на Европейски Съюз за укриване на налози, които изискват продан на информация за банкови сметки, държани от непознати жители.

Тя е и един от най-верните съперници на въвеждането на обща данъчна основа в Европейски Съюз (Обща консолидирана основа за облагане с корпоративен налог - ОКООКД), която би лимитирала опцията на страните да оферират специфични условия, ниски или никакви налози на огромни корпорации, само че и да дефинират сами размера на данъчната си основа.

Други по-малки страни, водени от Ирландия, блокираха общия налог върху приходите на цифровите компании, генерирани от активността им в Европейски Съюз. Това подтикна няколко страни, в това число Франция, Италия и Испания, да одобряват сходни налози на национално ниво, макар вероятният риск това да отслаби пазара на Европейски Съюз.

През идващите седмици може да се направи нов опит за реализиране на консенсус за цифровия налог в Европейски Съюз, само че с дребни шансове за триумф.

Предлагайки общоевропейски дигитален налог предходната година, Брюксел съобщи, че той е нужен за възобновяване на лоялната конкуренция в блока и с цел да бъде комплициран завършек на практики, които разрешават на огромни мултинационални компании като Гугъл, Фейсбук или Amazon да понижат данъчните си сметки, като трансферират континенталните си облаги в страни с ниски налози като Люксембург или Ирландия.

Германия и Франция- най- огромните страни в Европейски Съюз, поддържаха проекта на Комисията да се вземат решение с болшинство някои данъчни въпроси. На конференция с френския си сътрудник, немският министър на финансите Олаф Шолц съобщи, че промяната е нужна, с цел да се усъвършенства процесът по взимане на решения в Европейски Съюз. /Money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР