Във вторник депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт

...
Във вторник депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт
Коментари Харесай

Кой е Николай Николов, един от двамата кандидати за шеф на новия антикорупционен орган

Във вторник депутатите от Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос ще изслушат претендентите за ръководител на новия антикорупционен орган. Двама са кандидатите да оглавят структурата, чието цялостно име е Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). " Дневник " ги показва през днешния ден и на следващия ден.

Личният претекст: Увереността, че има опит и тъй като битката с корупцията е негова идея

Номинацията на Николай Николов, повдигнат от Българска социалистическа партия, стана известна няколко дни, откакто депутати от ръководещата коалиция показаха сегашния началник на комисията за конфискация на нелегално имущество Пламен Георгиев за собствен претендент.

Николай Николов е приключил право в Софийския университет с триумф 5.50. Владее британски и съветски език. Роден е на 27 април 1972 година Работил е и като юрист в Общинска банка и Ловешката община, бил е и юрист към колегията в Ловеч. В имуществената си декларация е показал, че има идеални част от два жилището - в София и Ловешко, както и част от земя и постройка още веднъж в Ловешка област. Има влогове за над 40 хиляди лева Кредити няма.

В сферата на правораздаването работи от 1995 година, като последните 15 години практиката му е извънредно в региона на спора на ползи и нелегално добито имущество. " Въпреки заеманите високи постове в чувствителни институции, името му в никакъв случай не е забърквано в кавги и подозрения от какъвто и да е темперамент ", стимулират вносителите номинацията на Николов.

Николов е лекар по право с дисертация по първия Закон за лишаване на нелегално добито имущество, прочут като закона " Петканов ". Темата на дисертацията е била за определяне на имущество, добито от незаконна активност. Пет години Николов е бил член на Комисията за определяне на имущество, добито от незаконна активност. А от 2011 до януари 2018 година е член на Комисията за попречване и определяне спор на ползи (КПУКИ), като от 2013 година до края е неин ръководител. Според вносителите на номинацията му под неговото ръководство КПУКИ е излязла от цикъла на свадите.

В изявление пред в. " Труд " дни след номинацията му Николов с споделя, че триумфите с които може да се похвали комисията, са след времето на Филип Златанов. В идващия интервал под негово управление - по думите му - Комисията за спор на ползи е завършила с решения съвсем всички от формираните 2 хиляди производства.

Николов е създател и на единствения " Научно-практически коментар на Закона за попречване и определяне на спор на ползи " и е специалист по гражданската конфискация. Автор е на пет монографии, две от които са били първи по време върху другите закони през годините за лишаване на имущество. Автор е и на над 40 научни изявления и е издирван преподавател на профилирани курсове и семинари.

В интервала 2010-2011 година е бил в правния съвет на президента Георги Първанов. В същия интервал е бил член на консултативния ръб на Института за съвременна политика. От 2002 година е член на Съюза на юристите в България. Николов не е бил сътрудник на комунистическите секрети служби, се вижда от подадените от него документи по отношение на процедурата.

От концепцията му се вижда, че главният претекст да се кандидатира за поста е увереността му, че професионалният и управническият му опит ще помогне на комисията да работи като самостоятелен и професионален орган. " За мен битката с корупцията е идея, на която съм посветил огромна част от професионалния си път ", показва Николов.

Становища в негова поддръжка са постъпили в Народното събрание от Института за съвременна политика; Северозападен институт за юношески политики и Център на Неправителствени организации в Разград.

Стриктни правила за осъществяване на търгове и още от концепцията на Николов

След персоналното си показване той преглежда въпроса какво е корупция в стеснен и необятен смисъл и по какъв начин вижда метода за справяне с нея. Според претендента на Българска социалистическа партия за началник на антикорупционния орган с решаването на казуса би трябвало да се ангажира цялото общество - в два аспекта.

" Първо - неотстъпчивост към явлението

- в случай че обществото приема корупцията за нещо обикновено, никакви ограничения на виновните държавни органи няма да са задоволителни, с цел да го спрат. Второ, основаването на среда, която да " запушва " каналите, прекъсва благоприятни условия и лимитира корупцията. Става дума за социална среда, само че и за предпазен юридически инструментариум, който да изключва или лимитира корупцията, комбиниран с воля и дейности на страната за глоба, в границите на закона, във връзка с всеки чиновник, възползвал се от служебното си състояние за персонално обогатяване. Знанието, че наказването е строго и неизбежно единствено по себе си има доста сериозен антикорупционен резултат ", написа претендентът.

Според него основаването на посочената среда против корупцията в нейните три аспекта - публичен, предпазен и санкционен, в ключът за ограничение на това събитие в България.

В концепцията му участва в детайли обзор и разбор на законодателството - както към този момент анулираното, по този начин и на в този момент настоящото.

Той показва и правилата, съгласно които би трябвало да работи новият антикорупционен орган, които също са избрани със закон -

професионализъм; независимост; тъждество на жителите и пропорция.

Той вижда три целта, които би трябвало да са определящи за комисията:

- задълбочено и качествено култивиране на преписките в петте съществени посоки от активността ѝ;
- предварителна защита на корупцията
- взаимоотношение и съдействие с другите държавни органи.

Според Николов една от най-важните гаранции за качеството на активността на комисията е действието на инспектората посредством планови настоящи инспекции, които обаче се дефинират с годишен проект за активността му, който пък се утвърждава точно от ръководителя на новия антикорупционен орган.

Кандидатът на левицата счита още, че в доста връзки

предварителната защита е по-важна от другите наказания

Според Николов специфични старания за предварителна защита на корупцията би трябвало да се насочат към публичните поръчки като рисков фактор за насърчаване на корупционни практики. Той предлага и няколко типа ограничения:
- разработване на програмен продукт, който на база на данни на възложители и други длъжностни лица, участващи в процедурите по възлагане на търгове, и данни на претендентите за реализатори и подизпълнители да

да установи има ли свързани лица по смисъла на Закон за обществените поръчки

Констатацията да става преди правене на протокола на съответната комисия. Ако софтуерът откри свързани лица, то те няма да се позволяват по процедурата по възлагане на публичната поръчка. Резултатите ще бъдат обществени. Той предлага в началото да се ревизират единствено търгове над избрана стойност, а след това всички.

Предлага също създаване на разбори и механизми за внедряване на електронните търгове по Закона за публичните поръчки за възлагането им. В тази връзка Николов цитира и опита на Естония, където внезапно е намаляла корупцията в тази сфера с всеобщото въвеждане на електронната форма на възлагане.

Предлага смяна в Закона за публичните поръчки, с която организацията за търгове независимо да дефинира външните специалисти, които вземат участие в комисиите по възлагането им. Според в този момент настоящата уредба те се сортират от самите възложители.

Николов има концепция и за сигналите за корупция.

- Да се одобри до 3 месеца след влизане в действие на антикорупционния закон, което стана на 23 януари, нужният подзаконов нормативен акт, който ще контролира оперативно-издирвателната активност на антикорупционната комисия;

- да се създаде пример на сигнал за корупция, който да се разгласява на уеб страницата на комисията;

- прецизно съблюдаване на възбраната за недопустимост на работа по анонимни сигнали;

- оперативно взаимоотношение с органите на ДАНС, прокуратурата и други

Кандидатът на Българска социалистическа партия счита, че децентрализираната система по определяне на спор на ползи за лицата, заемащи висша обществени длъжности, крие своите проблеми. За една част от длъжностите инспекцията се прави от антикорупционния орган, само че за не дребна част - като общински съветници и други чиновници в локалната власт да вземем за пример - от други близо хиляда органа по избора или назначението им, или от непрекъснати комисии към общинските препоръки. Николов показва и нужните ограничения за сполучливо реализиране на децентрализацията:

По думите му, неговата идея е освен тип тактика, само че и съответен проект за деяние. Тя е отворена и не изключва приложението на ограничения или комплекс от ограничения, непосочени в нея, само че наложени от практиката.

Кандидатът извежда на напред във времето предварителната защита като негово персонално схващане на казуса с корупцията. То, обаче не визира решителността на дейности за санкционни ограничения по ЗПКОНПИ (новия антикорупционен закон - бел.ред.), в случай че са налице учредения за това, акцентира той. И прибавя, че възприема осъществяването на длъжността, за която кандидатства, " на първо място като предопределение, а не като месторабота или специалност ".

В новия антикорупционен орган КПКОНПИ ще работят 400 чиновници. Това са щатните бройки на сплотяващите се в него органи и звена: хората, които са работили в КПУКИ, която се вля в Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), също и чиновниците на БОРКОР, двете антикорупционни дирекции в ДАНС и съответното звено от Сметната палата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР