Във вторник (30 април) служебното правителство с инвеститор Търговска лига“,

...
Във вторник (30 април) служебното правителство с инвеститор Търговска лига“,
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Не да се спре частната детска болница, а да се уско...

Във вторник (30 април) служебното държавно управление с вложител „ Търговска лига “, само че ден по-късно – на 1 май, и даже заплаши здравния министър с уволняване.

„ Тази болница е доста остарял план на страната, който за жалост се движи доста тромаво – както между другото всички държавни начинания. Тук виждаме ясно, по какъв начин частната самодейност е доста по-гъвката и попълня дупките, които страната не може “, разясни Хинков.

 

Според него обществото има потребност от Национална детска болница и това е било оповестено като народен приоритет от депутатите. „ Но за съжалени като държавен обект тя не е равнопоставена на една инвестиция, която дадена частна самодейност може да направи “, добави още проф. Хинков.

 

От думите му стана ясно още, че построяването на Националната детска болница се бави поради множеството публични поръчки, които се афишират и по-късно се апелират от несъгласните с взетите решения. Той напомни също по този начин, че е основал редица условия, с цел да се построи тази болница допустимо най-бързо.

 

„ Но за жалост Законът за публичните поръчки споделя, че всяка една поръчка може да се апелира, тъй че аз чакам градежа на тази болница да се забави доста повече, в съпоставяне със периода за построяването на една частна детска болница “, призна той.

 

Проф. Хинков счита, че разрушаването на съществуващите остарели здания, ситуирани на планувания за построяването на държавната болница терен, ще стартира скоро, тъй като правосъдните процедури са завършили. Според него обаче депутатите би трябвало да вземат решение за директно договаряне на всички действия, свързани със градежа на Националната детска болница.

„ Частната инвестиция не се преценява със Закона за публичните поръчки и може да построи една такава болница за две години. Проблемът е, че даже когато частните лечебни заведения употребяват публичен запас, те не афишират публични поръчки. Това е решение на Народното събрание. Тук има някаква измама – от една страна споделяме, че имаме потребност от държавна болница, а въпреки това даваме опция на частната самодейност да се реализира гладко “, сподели още той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР