Във вторник, 17 май, от 12:00 часа в Музея на

...
Във вторник, 17 май, от 12:00 часа в Музея на
Коментари Харесай

ЦСКА представя утре реплика на първата шампионска титла на клуба от 1948 г.

Във вторник, 17 май, от 12:00 часа в Музея на спортната популярност на ЦСКА на стадион " Българска войска " ще се състои формалното показване на репликата на първата шампионска купа по футбол, която " алените " печелят на 9 септември, 1948 година.

На специфична гала отговорникът на музея Христо Христо - Графа ще опише детайлности за ориста на скъпия трофей и по какъв метод той още веднъж се озова в своя дом.

Първата купа, извоювана от " армейците ", към този момент е в Музея на спортната популярност на ЦСКА и ще бъде разполагаем на посетителите, които желаят да я видят и да се снимат с нея.

Работното време на музея през тази седмица ще бъде от понеделник до четвъртък - от 10:00 до 18:00 часа.

Първата шампионска купа на ЦСКА съответствува още с раждането на клуба. През май 1948 година се реализира съглашение сред футболистите на Септември и физкултурният колектив Чавдар за обединяване под името " Септември " при ЦДВ.

Малко по-късно стартира и битката за шампионската купа, а конкуренцията приключва при започване на септември 1948 година Първият формален мач на " Септември " при ЦДВ е на 19 май 1948 година на стадион " Юнак " против най-стария софийски футболен клуб Славия, а срещата приключва наедно - 1:1.

Съгласно жребия, тимът гостува на Априлов (Габрово) и е реализирана победа с 2:0, а голмайсторите са Стойне Минев и Кирил Богданов. Реваншът се играе на стадион " Народна армия ", а триумфът 4:0 изпраща " алените " на полуфинал.

Следват срещите на " Септември " при ЦДВ със Спартак (Варна). Първата среща, играна в морската ни столица, е извоювана с 2:1 след попадения на Димитър Миланов. Реваншът е на претъпкания стадион в София, където следва нова победа, този път с 4:1. Голмайсторите са Димитър Миланов на два пъти, Тодор Такев и Кирил Богданов.

Големият край е против Левски, който е първенец през последните две години. Именно от този мач започва и огромното съревнование сред " червени " и " сини ". Спортно-техническата подготовка на Септември при ЦДВ се води от капитана на тима Нако Чакмаков, а физическата - от известния български боксьор Константин Николов - Замората.

Първият дуел е на 5 септември, на стадион " Юнак ". Под управлението на основния арбитър Борислав Каменски Септември при ЦДВ губи с 1:2. Съдбоносната среща за трофея е на 9 септември 1948 година, още веднъж на стадион " Юнак ", като арбитър на срещата е Стефан Данчев. Септември при ЦДВ печели по трагичен метод с 3:1 след две попадения на Димитър Миланов и едно на капитана Нако Чакмаков, който се разписва в последната минута, с цел да постави главните на армейските триумфи на футболния терен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР