Във всеки шест от десет случая в последното 48-о Народно

...
Във всеки шест от десет случая в последното 48-о Народно
Коментари Харесай

"Възраждане" в парламента: В повечето гласувания с БСП, но по знакови теми - с ГЕРБ и ДПС

Във всеки шест от 10 случая в последното 48-о Народно заседание групите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия са дали своят вот идентично. Партията на Костадин Костадинов е демонстрирала сходни позиции с ГЕРБ в 55% от случаите, а с Движение за права и свободи в 50 на 100, само че измежду тях са някои от най-знаковите тематики за 48-ото Народно заседание. Това сочат данните на платформата за парламентарна бистрота.

Единодушието с левицата е предстоящо доколкото двете политически сили сближиха доста позииците и реториката си по редица тематики: двете партии са срещу военната помощ за Украйна и ; в България, на, на ; в оферти за промени в закона за домашното принуждение.

Данните от гласуванията, систематизирани от, обаче демонстрират, че партията на Костадин Костадинов по редица основни тематики гласоподава дружно и с ГЕРБ и Движение за права и свободи - партиите с най-голям % на припокриване във вота (77 %). Костадинов, че " Бойко Борисов е част от предишното ", само че 48-ото Народно заседание сподели синхрон в офанзивите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " към " Продължаваме промяната " и " Демократична България " за контрактуваното, за.

Неотдавна ГЕРБ, което да даде причини за приемане на. Действията им бяха коментирани от политически наблюдаващи като анонс, че в идващия парламент партиите на Бойко Борисов и Костадин Костадинов може да си сътрудничат по въпроса кой може да проверява основния прокурор, откакто последното Народно заседание не одобри.

Реформите в антикорупционната комисия

Справка в стенограмите на Народното събрание, систематизирани за " Дневник " от " Стража ", сочи, че още при групата на " Възраждане " не поддържа двата законопроекта за промени в антикоруопционната комисия, импортирани от министъра на правораздаването Крум Зарков и от " Продължаваме промяната ". От трибуната на Народното събрание депутатът Цвета Рангелова споделя, че съгласно " Възраждане " и двата законопроекта са писани " като поръчка, небрежно, на коляно ".

На първо четене законопроектите за промени в антикорупционната комисия бяха признати, само че последва закъснение, което обезсмисли усилието. Първо обединяването на текстовете в общ законопроект лиши две седмици на ръководителя на комисията по правни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ). След това по предложение на Петър Петров от " Възраждане " оптималният период за оферти преди второто четене на законопроекта беше продължен от общоприетите 14 на 21 дни. Идеята беше утвърдена с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Български напредък ".

Междувременно депутатите излязоха в отмора за Коледа и Нова година, през което време периодите стопират да текат. Въпреки че, поисканият от " Възраждане " период изтичаше на 23 януари, а Народното събрание беше разхлабен на 3 февруари, Народното събрание не откри време и предпочитание да докара до дъно измененията в антикорупционната комисия.

" Коалицията " Алексей Петров "

Противопоставянето на участие на България в еврозоната е главен съставен елемент от държанието на " Възраждане " в 48-ото Народно заседание и в предизборната ѝ акция след края му. Обратно,
декларирането на старания за приемане на единната европейска валута от началото на 2024 година беше особено за ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи и " Демократична България ". Промените в Кодекса за застраховането обаче. Внесеният от Министерството на финансите законопроект е част от уговорката на България, стихотворец с влизането ѝ в така наречен чакалня на еврозоната. С дейното присъединяване на петте групи обаче той беше занимателен задоволително по този начин, че Народното събрание да завърши преди да измененията да се гласоподават дефинитивно. Това беше една от законодателните промени, изисквани за присъединение към еврозоната. Преди дни

При първото гласоподаване в пленарната зала единствено " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Български напредък " не поддържат измененията в кодекса, които регламентират заплащането на вреди при пътни произшествия в чужбина с регистрирани в България коли. Впоследствие комисията по икономическа политика два пъти не съумя да събере кворум - поради неналичието на депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Български напредък " - и измененията останаха незавършени.

 Как Как " обединението Алексей Петров " може да провали влизането на България в еврозоната

" Демократична България " дефинира това болшинство като " обединението Алексей Петров ". Аргументът на обединяването е, че ГЕРБ, " Възраждане " и " Български напредък " бяха внесли свои ремонти, които освен обезсмислят импортираното от министерството, само че и по думите на министър Росица Велкова са направени от Съюза за стопанска самодейност (ССИ), чийто изпълнителен шеф беше Алексей Петров. По данни на той е измежду създателите на " Лев инс " и е апетитен за действителен притежател на компанията.

Домашното принуждение и " джендъридеологията "

В последните си работни дни Народното събрание отхвърли законопроекти за битката с домашното принуждение. По-демонстративно беше отхвърлянето на текстовете на " Демократична България ", в които Българска социалистическа партия и " Възраждане " видяха опити за въвеждане на " трети пол " и пробутване на " джендъридеология ".

Забележително е, че при първото гласоподаване планът, импортиран от Надежда Йорданова, беше признат с разлика от 3 гласа (75 гласа " за " против 59 " срещу " и 13 " въздържал се " ). При прегласуването две минути по-късно текстовете са към този момент отхвърлени, освен това с разлика единствено от 2 гласа (77 гласа " за " против 65 " срещу " и 14 " въздържал се " ). При " Възраждане " и Българска социалистическа партия няма промени при двете гласувания. Неподкрепящите измененията в закона за домашното принуждение надвиват поради петима от ГЕРБ и един от " Български напредък ".
Дори и да бяха признати на първо четене, до края на 48-ото Народно заседание оставаха три съвещания и по този начин или другояче нямаше да има време да бъдат признати. Иначе, случаите на домашно принуждение постоянно се употребяват от полиците като мотив да заявяват уговорката си за правата и грижата за жертвите.

Малко поддръжка за изборните промени

" Възраждане " се разгласи срещу връщането на гласуването на хартия във всички секции. Огромната част от измененията в Изборния кодекс, най-значимата от които е, че и вотът и от машините, и от бюлетините ще се регистрира ръчно, бяха прокарани от болшинството сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Тематичната коалиция обаче получи поддръжката на " Възраждане " за отхвърлянето на предложенията на " Демократична България " за основаване на преброителни центрове. Идеята на обединяването беше при връщане на смесеното гласоподаване - с хартиени бюлетини и машини във всички секции - броенето да се прави в преброителни центрове, а не във всяка секция поотделно, като задачата е да се понижат опциите за неточности и операции на вота в протоколите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР