Във времената на пандемия управляващите поставят под огромен натиск журналистите

...
Във времената на пандемия управляващите поставят под огромен натиск журналистите
Коментари Харесай

Обиждани, заплашвани, арестувани - журналистите в днешно време


Във времената на пандемия ръководещите слагат под голям напън публицистите в Югоизточна Европа. Сплашването води до автоцензура, както е в България, считат от европейския Мониторинг на медийния плурализъм.

Законите за изключителното състояние в страните-членки на Европейски Съюз Унгария, Румъния и България плануват арести, санкции и право на затваряне на недолюбвани медии за разпространяване на " подправена информация ". Проблемът: в множеството случаи държавните управления са тези, които би трябвало да дефинират кое е " подправено " и кое " правилно ". Това написа " Франкфуртер Рундшау " в публикация, озаглавена " Обиждани, заплашвани, задържани: всекидневието на публицистите в елементи от Югоизточна Европа по време на рецесията с ковид ".

В Световния ден на свободата на пресата поглеждаме към положението на медиите в няколко европейски страни.

Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина

" Явно сте прекалено много - и сте прекомерно добре платени ", по този начин словенският министър председател Янез Янша се обърна към публичната телевизия RTV в Туитър. " Плащаме ви да информирате обществеността, не да я подвеждате ", продължи той. Реакцията на Съвета на Европа и на Европейския съюз за радио и телевизия не закъсня. На тях Янша отговори, че публицистите " сами са си отговорни " за неприятния имидж, написа " Франкфуртер Рундшау ".
Редакцията предлага
В Сърбия след сериозна рецензия от страна на локалните и интернационалните съсловни организации държавното управление се отхвърли от желанието си да " централизира " медийната информация за новия ковид. В началото на месеца журналистката Ана Лалич бе задържана поради репортаж за положението на болница в Нови Сад. До освобождението й се стигна едвам след остри митинги. Главната редакторка на косовския самостоятелен портал " KoSSev " Татяна Лазаревич също беше арестувана, тъй като нарушила възбраната за излизане.

За нарушение на възбраната за излизане в босненския град Тузла полицията иззе техниката на екип на локална телевизия и изтри направените от него записи.

Министър-председателят на Словения Янез Янша счита, че публицистите сами са си отговорни за неприятния имидж

Германия, Полша, България

Макар медийният климат в Германия да е надалеч по-добър, в сравнение с в доста други страни, тя не е измежду първите 10 в класацията на " Репортери без граници " за независимост на пресата, отбелязва " Зюддойче Цайтунг ". Намаляването на приходите в резултат на рецесията с новия ковид ще укрепи наклонността на изкупуване на вестници от огромни издания и закриване на редакции, написа още " Зюддойче Цайтунг ". В мрежата не престават да се водят очернящи акции против публицисти. Десни екстремисти основават описи с врагове, съдържащи имена и адреси на представители на медиите.

Откакто партията " Право и правдивост " е на власт в Полша, обстановката там се утежнява. " Правителството управлява публичните радио и телевизия и ги употребява, с цел да пропагандира своята политическа линия и да дискредитира опозиционните талази ", написа изданието. Срещу сериозните към властта медии се водят каузи, а фирмите, близки до властта, отдръпват рекламите си от тях.

България заема последното място в Европейския съюз по независимост на словото, показва " Зюддойче Цайтунг ". Като главен проблем в страната изданието отбелязва медийната централизация, която се въплъщава от " олигарха и политик Делян Пеевски ". Журналистите биват сплашвани, " да вземем за пример, когато пишат за корупция и корист с еврофондове ". Според европейския Мониторинг на медийния плурализъм натискът, който публицистите търпят от политици и предприемачи, води до автоцензура.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР