Във връзка със заснемането на първото изображение на черна дупка

...
Във връзка със заснемането на първото изображение на черна дупка
Коментари Харесай

Астроном: С телескопите, с които заснехме черна дупка, можем да четем вестник на 10 000 км от нас

Във връзка със снимането на първото изображение на черна дупка в историята на човечеството, Trafficnews.bg се свърза с шефа на Националната астрономическа обсерватория " Рожен " доктор Никола Петров.

По думите му за черните дупки знаем от доста години, само че няма по какъв начин да ги следим.

 

" Черните дупки са извънредно плъни тела с такава гравитация към себе си, че даже светлината не може да ги напусне и да се отрази от тях. Тъй като те не излъчват светлина, ги назоваваме черни дупки. Всъщност и сега не сме следили непосредствено черна дупка, а сме снимали ореол към границите на черната дупка, от които преминавайки във вътрешността към черната дупка, ние към този момент не можем да се върнем обратно. Тази граница е известна още като Хоризонт на събитията ", изясни той. 

По думите му целият размер, в който се побира черната дупка и граничната зона, от която няма връщане обратно, се назовава сянката на черната дупка и ние сме следили точно нея. 

" За да стане този опит, той се възнамерява от 10 години и в последна сметка е сбъднат с помощта на мрежа от телескопи - телескоп граница на хоризонта. Той включва 8 обсерватории, 13 инструмента, само че това са радио телескопи, ситуирани на няколко контитнента. Те работят като един, с цел да получат наблюдението ", посочи Петров. 

" Комбинацията от тези телескопи вършат общ телескоп с повърхност половината повърхнина на Земята. Това не беше допустимо преди 20, 30 години. Самото вписване на черната дупка и фотографията, която е получена не е най-великото постижение. По-доброто нещо е напрадъкът на технологиите, свързани с астрономическите наблюдения ", сподели още той.

По думите му е мъчно да съпоставим размерите на черната дупка с каквото и да е. " Първо като маса това е нещо голямо. Самата черна дупка се намира в ядрото на близка за нас вселена М-87. Разстоянието от нас до центъра на галактиката е към 55 млн. св. година Масата на тази черна дупка е към 6.5 милиарда пъти по-масивна от нашето Слънце с диаметър 1.4 млн. км, а то е 109 пъти по-голямо от нашата Земя. Съществено огромна е разликата ", съобщи шефът на НАО " Рожен ". 

" Човешкото схващане не елементарно възприема времето или дистанцията сред галактическите обекти. Не сме пригодени за такива мащаби. Разрешението на този общ телескоп е такова, че в действителност, тук към този момент можем да създадем някакво човешко приближение какво значи това. Възможностите му са такива, че в случай че можем да го използваме у дома, бихме могли да четем вестник на към 10 000 км от нас. Ето това е значителното ", разясни той.

Д-р Никола Петров добави, че черните дупки към момента остават не изцяло разгадани като физика на тяхното същесвуване. " Веднъж влезем ли в сянката на черната дупка, познатата физика не важи. Там важат други закони, там времето е друго. От друга страна те са действителни солидни обекти, а се оказва, че масата е главния параметър в астрономията, който е определящ за еволюцията на Вселената ".

Той изясни още, че 96% от съществуващите галактики във Вселената имат в ядрата си черни дупки, които придържат звездите в този косически мегаполис, наименуван вселена. " В центъра на нашата вселена също знаем, че съществува черна дупка. Тепърва ни следва да разберем какво се случва в ядрото на нашата вселена, би трябвало да разбираем какво съставляват гравитационните талази ", посочи той.

" С помощта на такива мощни телескопи, благодарение на все по-нови вижданя и технологии за наблюдаване на галактически събитие, ние се стремим да опознаем на процедура самите себе си ", сподели в умозаключение Никола Петров.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР