Във връзка със започнало на 13.07.2020 г. досъдебно производство, образувано

...
Във връзка със започнало на 13.07.2020 г. досъдебно производство, образувано
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Има доказателства, че Божков с престъпна група е целял да окървави протестите

 Във връзка със почнало на 13.07.2020 година досъдебно произвеждане, формирано за закононарушение по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за проведена незаконна група, към сегашния миг са събрани задоволително по смисъла на член 219, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс доказателства за това, че началник на групата е лицето В.Б, като същият е инициирал незаконното действие за персонална полза.

 

Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на междинни телесни повреди, незаконно заличаване и увреждане на непозната благосъстоятелност, предизвикателство на палежи и държане на взривни субстанции без съответно позволение.

На 14.07.2020 година, с позволение на наблюдаващия прокурор по делото, Специализирана прокуратура разгласява диалози на лицето В.Б. с други лица, добити от прилагани специфични разследващи средства във връзка с същия.

С цел определяне на обстоятелствата и събитията по досъдебното произвеждане, са извършени голям брой претърсвания и изземвания, открити и разпитани в качеството на очевидци са голям брой лица; изискани са по подобаващ ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед определяне на лицата, причинители на провокативните и хулигански дейности и нанесените от същите вреди на жители и непозната благосъстоятелност. Изискана е информация от всички правоохранителни органи, относима към събитията от лятото и есента на 2020 година.

Събраните доказателства все още сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на незаконното действие. Към наказателна отговорност е измамен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български предприемач, на който са повдигнати и 18 други обвинявания, за началник и уредник на проведена незаконна група с присъединяване на лица – български жители.

За осъществяване на незаконния си проект, под управлението на В.Б., участниците в групата са имали за задача посредством хулигански дейности и основаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на спокойно протичащите цивилен митинги на територията на площад " Атанас Буров “, гр. София,  да основат евентуална заплаха за живота и здравето на протестиращите. 

В подтекста на незаконното действие, за прикритие на користна си цел, участниците в групата са си служили с конституционно откритото право на всеки български жител, а точно правото, посочено в чл.43 (1) от Конституцията - " Гражданите имат право да се събират спокойно и без оръжие на събрания и митинги “.

В хода на воденото следствие, са приложени голям брой начини, целящи определяне на обективната истина, съпричастността на съответни лица към незаконното действие, както и определяне ръководителя на групата и метода й на действие.

В тази връзка, а също и с оглед охраняване на живота и здравето на жителите, бе наложена и нуждата от използване на голям брой специфични разследващи средства. В резултат от експлоатирането им са направени над 50 материални доказателствени средства.

Специалните разследващи средства са прилагани по отношение на лица, за които са били налице данни за обязаност с извършващото се незаконното действие.

Част от дейностите по следствието са съдействали и за предотвратяването на несъразмерна ескалация на напрежение, нанасянето на доста по-сериозни вреди за жителите и запазване устоите на държавността. 

На съображение откритото досега, в качеството на обвинени са привлечени няколко лица, в това число и В.Б. като началник и уредник на група с горепосочената цел.

Чрез Министерство на правораздаването до способените органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция. С оглед повдигнато ново обвиняване по отношение на сегашното досъдебно произвеждане, след превод на материалите по делото посредством Министерство на правораздаването на Република България е изпратена нова молба за екстрадиция на лицето В.Б.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР