Във връзка с решение на Висшия мюсюлмански съвет главният мюфтия

...
Във връзка с решение на Висшия мюсюлмански съвет главният мюфтия
Коментари Харесай

Главният мюфтия отваря джамиите от 15 май

Във връзка с решение на Висшия мюсюлмански съвет основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи издаде заповед до всички районни мюфтийства за естественото действие на джамиите и месджидите (малки молитвени домове) на територията на България заради приключване на изключителното състояние, само че при съблюдаване на изискванията, годни до отминаване на заплахата от заразяване с COVID-19. Всички джамии и месджиди се отварят от 15 май с петъчна молитва (джума намаз), оповестиха от пресслужбата на Главното мюфтийство.

Преди да се отворят джамиите ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се предлага потреблението на местата за ритуално измиване, а проповедите по време на петъчната молитва ще да бъдат с оптимално малко наличие. В джамиите няма да се позволява влизането без защитни маски и би трябвало да се съблюдава обществена отдалеченост сред хората от метър и половина.

Хронично заболели, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз в епидемиологична обстановка, се предлага в заповедта на основния мюфтия. В нея се оповестява, че при влизане в джамията ръцете на вярващите би трябвало се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира наоколо до входната врата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР