Във връзка с предизборната кампания за вота за народни представители

...
Във връзка с предизборната кампания за вота за народни представители
Коментари Харесай

ДАЗД: Нека поставим интересите на децата и правата им над всички други цели

Във връзка с предизборната акция за вота за народни представители на 2 април 2023 година, Държавната организация за протекция на детето се обръща още веднъж към водачите на партии и всички участници, с зов да съхраним децата като не ги въвличаме в политическа пропаганда и не ги използваме за политически цели, оповестяват от ДАЗД.

Практиката от отминали предизборни акции демонстрира, че по време на обществени събития се случва да се употребяват и разгласяват персонални истории и данни на деца посредством проявление на техния облик (фото- или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат разпознати, като по този начин се основават предпоставки за нарушение на персоналната цялост на детето.

Припомняме, че закрилата на децата против въвличането им в политическа активност е обезпечено, както в редица интернационалните актове, по този начин и в националното ни законодателство. В Закона за протекция на детето е регламентирано, че всяко дете има право на протекция против замесване в политически, религиозни и синдикални действия. Също по този начин за отбрана ползите на децата, на политическите партии е неразрешено да основават детско-юношески структури, сплотяващи лица под 18-годишна възраст.

Държавната организация за протекция на детето моли и към всички представители на средствата за всеобща информация да подхождат с отговорност към отразяването на събития с присъединяване на деца. Обръщаме внимание, че сведения и данни за дете не се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители, както и от самите деца, в случай че са навършили 14-годишна възраст, с изключение на в случаите на наложително известяван на органите за протекция на детето за дете, което се нуждае от помощ в рискова обстановка. Това се отнася и за децата на публични и политически фигури, които постоянно са обект на засилен интерес в медиите и обществените мрежи, изключително по време на предизборна акция.

" За Държавната организация за протекция на детето е от първостепенна значимост всяко дете да се усеща умерено и предпазено. Често в забързаното всекидневие и в старанието си да защитим тезите си, възрастните несъзнателно пропущаме да се съобразим с ползите на детето и е допустимо да го изложим на риск. Вярвам, че като общество дружно може да защитим децата и да не ги въвличаме в неприсъщи за тях действия. Нека сложим ползите на децата и правата им над всички други цели “, съобщи доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР