Във връзка с позицията на БСП относно Истанбулската конвенция в

...
Във връзка с позицията на БСП относно Истанбулската конвенция в
Коментари Харесай

ПЕС Жени до Нинова: Само БСП е против Конвенцията

Във връзка с позицията на Българска социалистическа партия по отношение на Истанбулската спогодба в писмото се споделя, че в този момент единствено тя се опълчва на Конвенцията, макар че нейна делегация е гласувала в поддръжка предходната година.

Казва се още, че в случай че тази позиция не се промени, въпросът ще бъде отправен до президиума на Партията на европейските социалисти, заяви „ 24 часа “.

Вижте цялостния текст на писмото:

Скъпа Корнелия,

Бих желала да изразя надълбоко си терзание от името на ПЕС Жени по отношение на актуалните събития и позицията, изразена от Националния съвет на Българска социалистическа партия на 13 януари да се опълчи на ратификацията на Истанбулската спогодба по отношение на предотвратяването и битката с насилието против дамите и домашното принуждение.

Политическото ни семейство постоянно е заемало челни позиции и е водело доста политически борби и акции в отбрана и овластяване на дамите (чрез обезпечаване на политически, стопански и обществени права на жените) в Европа и в целия свят. Още повече насилието, учредено на пола се е трансформирало в изявен политически проблем освен в Европа, само че и в целия свят. Правата на дамите са основен политически приоритет освен за ПЕС Жени, само че и за цялото ни политическо семейство - Партията на европейските социалисти.

Това бе очебийно и от президента на ПЕС Сергей Станишев на последното съвещание на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия. В допълнение, с помощта на дейностите на ПЕС Жени и съдействието с малтийското председателство на Европейски Съюз, под егидата на Хелена Дали (ПЕС), министър отговарящ за равенството сред половете, конвенцията бе сложена в дневния ред на Европейски Съюз и подписана.

Позицията на Българска социалистическа партия е изненадваща, имайки поради дългогодишните борби, които Българска социалистическа партия е водила в отбрана на правата на дамите, в това число и доста взаимни начинания с ПЕС и ПЕС Жени. Само преди месец и половина делегация на Българска социалистическа партия, дружно с всички други партии и делегации от нашето политическо семейство единомислещо поддържаха резолюция на съвета на ПЕС, в която показваме цялостна поддръжка за Истанбулската спогодба и призоваваме за нейната ратификация във всички страни членки. Тази резолюция бе подкрепена от делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал на 12 септември 2017 година

Миналата година, Обединението на дамите социалистки в България организира национална акция в поддръжка на Истанбулската спогодба посредством събиране на подписи за ратификацията й. Въпреки обстоятелството, че дебатът за ратификация на Конвенцията в България се е изкривил и в него доминират много подвеждащи причини, в това число тематиката за трети пол, който като се изключи че не е обвързван с Конвенцията, изобщо не се и загатва като трети пол, фокусът би трябвало да остане само върху предотвратяването и битката с насилието против дамите и домашното принуждение.

Всички партии членки на ПЕС би трябвало интензивно да се опълчват на тази операция на истината, защото това има за цел да дискредитира и отхвърли един действителен проблем, чието решение не би трябвало да бъде отлагано. Това е проблем, който визира всички 28 страни членки на Европейски Съюз, където 43% от дамите са изпитали някаква форма на психическо принуждение, а 23% са били жертва на физическо или полово принуждение от техните сътрудници. Тези дами се надяват на съответни ограничения, които да са в отбрана на техните права, сигурност и даже живот.

Като членове на ПЕС е значимо да водим дебата като използваме един напредничав, ценностен и обществено обективен метод тогава, когато изопачените причини на популистките сили водят към неверна посока. ние социалистите постоянно сме били срещу подправено показаните диспути и постоянно сме имали политическата храброст да представим същински обстоятелства в отбрана на нашите полезности.

Като допълнение желая да привлека вниманието Ви към обстоятелството, че в случай че Българска социалистическа партия не поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба в националното заседание, вашата партия рискува да бъде разграничена като единствената в нашето политическо семейство, която е срещу конвенцията. Това към този момент стартира да повдига доста въпроси от страна на някои представители от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент както и в нашите сестрински партии и цивилен сдружения от всички елементи на Европа.

Също по този начин бях осведомена, че Българска социалистическа партия има намерение да показа законодателни оферти, свързани с правата на дамите. Въпреки че ние поддържаме сходни начинания, съгласно нас това надали ще превъзмогне отрицателния политически сигнал на вашата позиция по отношение на Конвенцията.

Следователно се надяваме, че вие ще преразгледате позицията си и ще предизвиквате обществен спор с неправителствени организации. В противоположен случай като водач на ПЕС Жени иска ми се наложи да повдигна въпроса за позицията на вашата партия по отношение на Истанбулската спогодба по време на идващото съвещание на Президиума на ПЕС.

С почитание,

Зита Гурмай, ръководител на ПЕС Жени
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР