Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания

...
Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания
Коментари Харесай

Обявиха грипна епидемия в Стара Загора, Пловдив е в предепидемична ситуация

Във връзка с повишението на заболяемостта от остри респираторни болести и грип на територията на област Стара Загора е оповестена грипна зараза, като краткотрайни противоепидемични ограничения се вкарват за интервала от 17 до 23 януари, оповестиха от Министерство на здравеопазването. Оттам прецизираха, че образователният развой ще бъде прекратен, считано от 18 януари.

Областите в страната, където е оповестена грипна зараза, са три: Стара Загора (за интервала 17-23 януари), Шумен (за интервала 13-18 януари) и Бургас (за интервала 12-17 януари), показват още от Здравното министерство.

Временните противоепидемични ограничения във връзка с здравната система включват: прекратяване на плановите съвещания на бременни дами и деца, прекратяване на профилактичните прегледи, наложителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на всекидневен филтър в детските заведения, като не се позволяват до работа болни лица от личния състав. Преустановен е образователният развой. Лечебните заведения следва прецизно да съблюдават условията на Наредбата за одобряване на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболнични инфекции, в това число усилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, стерилизация.

Министерство на здравеопазването припомня, че целесъобразно е спазването на нефармацевтичните противоепидемични ограничения като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа отдалеченост – ефикасни както за предотвратяване от COVID-19, по този начин и от други инфекции, излъчени по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Припомняме, през миналата седмица също , само че от, че това не е в съгласие с основния държавен здравен контрольор.

Днес стана ясно още, че случаите на болни от грип в Пловдив и региона са увеличени, като ситуацията е на ръба на грипна зараза. За това сигнализира регионалният шеф Ангел Стоев, представен от медиите.

По думите му тази заран той е разговарял с шефа на РЗИ Пловдив Сийка Димчева.

„ Уточнихме, че сме на допустимия борд за Пловдивска област и ще има съвещание на щаба на РЗИ във връзка на растежа на болните в Пловдив и региона. Най-вероятно ще предложат на следващия ден или вдругиден да свикаме съвещание на Областния щаб, на което ще се обсъдят ограничения “, изясни Ангел Стоев, представен от Marica.bg.

Вероятно ще бъдат въведени ограничавания в здравните заведения и вероятно оповестяване на грипна почивка, добави регионалният шеф. Областният щаб може да вземе решение както за цялата Пловдивска област, по този начин и отчасти единствено за някои общини.

Ангел Стоев добави, че към този момент са изолирани грипни вируси вид А, което е второто наложително изискване да се вземат ограничения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР