Във връзка с постъпилото в Областна администрация Бургас предупреждение от

...
Във връзка с постъпилото в Областна администрация Бургас предупреждение от
Коментари Харесай

Дадоха указания до кметовете и собственици на язовири заради лошото време!

Във връзка с постъпилото в Областна администрация Бургас предизвестие от Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) за доста утежняване на времето до 14 юни 2022 година регионалният шеф Стойко Танков осведоми общините за идното усложняване на климатичната конюнктура в района. Очаква се образуване на забележителен по количество лекомислен поток, който ще способства повишението на речните равнища и увеличението на размерите на язовирите на територията на региона.

Собствениците на язовири би трябвало да обезпечат достъп до язовирните стени и оборудванията към тях, да поддържат връзка с операторите на язовирите, да контролират и поддържат водните равнища в язовирите до коти, гарантиращи безвредната им употреба, позволяващи гладко вдишване на високи талази, с цел да не се позволяват спешни обстановки и нараснал риск от наводнения. Стриктно да се съблюдава предписанието за следено намаление на водното равнище до кота " мъртъв размер “, както и други наставления на ДАМТН, свързани с ограничение на водните равнища в язовирите и понижаване натовареността върху язовирните стени. Осигуряване на проводимост на преливните и главните изпускатели и предприемане на дейности за недопускане запушването им от наноси, свличания на земни маси и плаващи предмети, се указва още в писмото на регионалния шеф.

С нараснало внимание да се следят каскадно разположените язовири, язовирите в неизправно техническо положение, както и язовирите в развой на осъществяване на ремонтно-възстановителни действия.

Информация за времето по данни на Национален институт по метеорология и хидрология:

Изгледи за интервала 11 – 13 юни:

През почивните дни времето ще остане несигурно. Облачно, с краткотрайни, локално интензивни валежи, гръмотевици, краткотрайно увеличаване напразно и условия за градушки. По-значителни количества дъжд се чакат в неделя. Вятърът в събота от североизток, в неделя ще се обърне от север и краткотрайно ще се усили. Максималните температури ще се намалят до 18°-23°, от неделя ще стартира ново покачване.

В понеделник облачността ще се раздра и намалее, само че на обособени места ще превали и прегърми. Вятърът ще отслабне. Дневните температури ще доближат 24°-29°, вятър с пориви до 14-17 м/сек.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР