Във връзка с получени в РЗИ-Добрич сигнали за мътна вода,

...
Във връзка с получени в РЗИ-Добрич сигнали за мътна вода,
Коментари Харесай

Установиха влошено качество на питейната вода в Добрич

Във връзка с получени в РЗИ-Добрич сигнали за мътна вода, подавана във водопроводната мрежа на гр. Добрич в резултат на неподходящи метеорологични условия - значителни превалявания от дъжд, от РЗИ-Добрич е подхванато пробонабиране на 7 бр. проби вода от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич. Пробите ще бъдат оценени по физико-химични и микробиологични индикатори.

Резултатите от изследваните по физико-химични индикатори общо 7 бр. проби вода, пробонабрани на 30.05.2023 година от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич, демонстрират, че 5-те проби, взети от зона Добрич са с отклонения от здравните условия по индикаторите цвят и мътност. Две от пробите - една проба вода, пробонабрана от пункт в зона Стефаново, водоснабдяваща региона на жк Добротица и околност „ Гаази Баба “ в гр. Добрич и една проба, пробонабрана от пункт в зона Добрич-запад, водоснабдяваща региона след жп гара юг и кв. Рилци, дават отговор по физико-химични индикатори на условията на Наредба №9/2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели. Продължават изпитванията по микробиологични индикатори.

РЗИ-Добрич предлага в семействата, където водата от водопроводната мрежа е очевидно мътна, за питейно-битови цели да се употребява бутилирана вода от комерсиалната мрежа. При прилагане на вода от аварийни съдове, същата преди консумация следва да се преварява.

При приемане на резултатите по микробиологични индикатори от изследваните проби вода, в допълнение ще бъде осведомено популацията за сходството им с условията на Наредба №9/2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР