Във връзка с първото в историята на страната предупреждение за

...
Във връзка с първото в историята на страната предупреждение за
Коментари Харесай

Британски работнически синдикат: Да бъде приет закон „твърде горещо за работа“

Във връзка с първото в историята на страната предизвестие за рискови горещини предишния месец английският работен профсъюз GMB прикани допустимо най-скоро да бъде признат закон за " прекомерно горещо за работа ", с цел да се защитят служащите от принуждаване да работят при рисково нездравословни температури .

Призивът им повдигна въпроса: по кое време е прекомерно горещо за работа и за какво нямаме повече правила за това?

В Обединеното кралство няма правилник, който да дефинира какъв брой горещо би трябвало да е на работното място, с цел да може служащият да изиска да бъде изпратен у дома (и да се изкъпе в ледена баня).

Насоките за здравословни и безвредни условия на труд изискват работното място да бъде " удобно " , само че е дефиниран единствено несъразмерният мраз, като се показва, че температурата не би трябвало да пада под 16 градуса по Целзий в офис среда или 13 градуса, в случай че работата е физически натоварваща.
Не се загатва горна граница, която евентуално не е била считана за нужна преди няколко десетилетия, само че която в този момент е настоящ проблем.
Изненадващо е, че страните, които са доста по-свикнали с високите температури, не са доста по-добре готови.

На равнище Европейски съюз няма общо предписание, което да дефинира оптималната позволена температура на работното място. Но някои страни са въвели свои лични.

Франция

Във Франция " Code du Travail ", който дефинира трудовото законодателство на страната, не дефинира оптималната температура на работното място, само че изисква от работодателите да подсигуряват, че служащите им могат да извършват работата си при безвредни условия , което може да включва и отбраната им от рисковете, свързани с рисковите горещини.

Съгласно един от членовете на кодекса работодателите в строителния бранш би трябвало да обезпечават на служащите си минимум 3 литра вода дневно - което може да се смята за основно облекчение през горещите дни.
Друга наредба разрешава на служащите да прекъсват работата си, когато се притесняват от непосредствена заплаха за живота си - само че дали това включва горещините, предстои на пояснение и не е категорично дефинирано в закона.

Италия

Трудовото законодателство на Италия не дефинира оптималната позволена температура на работното място, само че сходно на Франция изисква от работодателите да се уверят, че служащите им са в положение да извършват работата си безвредно.

Според решение на висшия апелативен съд на страната от 2015 година служащите имат право да пресечен активността си - без да губят приходи или да бъдат уволнени - в случай че работодателят им не подсигурява безвредни условия на труд или ги кара да работят при " неразрешени " температури.
В решението от 2015 година съдът се произнася по дело, обвързвано с извънредно ниски температури - само че няма причина същото напътствие да не се ползва и за извънредно високи температури.

Германия

С покачването на температурите в Германия, както и в по-голямата част от Западна Европа, германците също започнаха да се интересуват какви са техните права, когато става въпрос за това да бъдат " Hitzefrei auf der Arbeit " - без горещина на работното място - тъкмо както учениците имат право да не вървят на учебно заведение поради горещото време през лятото.

Германия дефинира оптималната температура, която би трябвало да се доближи на работното място, като 26 градуса по Целзий при естествени условия, само че това не е ограничаване, записано в закона. Ако температурата надвиши 26 градуса по Целзий, работодателите би трябвало да подсигуряват, че служащите не престават активността си безвредно, в това число да обезпечат питейна вода и да разрешат почивки.

Когато температурата на работното място доближи над 35 градуса по Целзий, то се смята за " неуместно " за работа, в случай че не се вземат спомагателни ограничения. Това не значи, че на служащите е разрешено да се приберат у дома: по-скоро работодателите би трябвало да се погрижат да охладят помещението.

Испания

В Испания оптималната температура на работното място се контролира много ясно спрямо другите упоменати страни.
Националният институт за хигиена и сигурност на труда в страната показва, че за работа в офис е нужна температура сред 17 и 27 градуса по Целзий , до момента в който работата, която изисква леки физически старания, би трябвало да се прави при температура сред 14 и 25 градуса по Целзий.

Ако работодателят не съблюдава тези условия, служащите могат да го рапортуват на държавния орган Inspección de Trabajo y Seguridad Social (Инспекция по труда и общественото осигуряване) или на работническия профсъюз, с цел да се уверят, че съблюдава закона.

За страдание на служащите, този тип правна отбрана против горещините на работното място наподобява не се е повишила толкоз бързо, колкото температурите на тази затопляща се планета.

Вярно е, че и в четирите страни националните насоки изискват от работодателите да поставят грижи за личния състав си, а някои даже разрешават на служащите да пресечен активността си при положение на рисково високи температури . Въпреки това не е ясно какъв брой постоянно служащите могат сполучливо да се опълчват на работата в извънредно горещи условия.

Работническите профсъюзи обаче се пробват да накарат държавните управления да признаят оптималната температура, над която не би трябвало да се работи - както се случва в Обединеното кралство и Италия - и можем да чакаме, че тематиката ще става все по-дискутирана, защото планетата се затопля и горещите талази зачестяват.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР