Във връзка с депортирането от България на предстоятеля на подворието

...
Във връзка с депортирането от България на предстоятеля на подворието
Коментари Харесай

Патриарх Кирил: Руската църква ще отвори врати, след като бъде излъчен нов руски предстоятел

Във връзка с депортирането от България на предстоятеля на подворието на Руската православна черква в София архимандрит Васиан (Змеев), както и на секретаря и служителя на подворието, осъществено на 21 септември 2023 година под претекст „ опасност за държавната сигурност “, активността на подворието беше краткотрайно прекратена, а храмът – затворен. През идващите дни доста православни християни пристигнаха да се помолят пред заключените порти на Руската черква, поданици на българската столица оставят цветя и бележки на улицата до светинята и стачкуват против полицейските дейности на българските управляващи. В послание към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изрази угриженост от прекъсването на богослужебния живот в църквата " Св. Николай " в София.
В ответно писмо предстоятелят на Руската православна черква отбелязва, че решението на българските управляващи е невиждано в актуалната история и показва надълбоко страдание от потреблението на унизителни и дискриминационни ограничения против духовниците с очевидната цел да накърнят другарските връзки сред братските нации и църкви-сестри. Негово Светейшество Патриархът окачестви дейностите на българските държавни органи като вражески и неправдив акт във връзка с подворието на Руската православна черква, наблягайки непрекъснатата подготвеност на Московската патриаршия да продължи да спомага на представителя на Българския патриарх в Москва към Патриаршески трон в работа в интерес на двете църкви и обезпечаване на непрекъсната поддръжка за активността на българското църковно подворие в Москва.
Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество патриарх Неофит от краткотрайното прекъсване на богослуженията и затварянето на храм „ Св. Николай “, изразявайки състрадание към неговите енориаши и благочестиви софиянци, скърбящи заради невъзможността да го посетят и да се помолят на гроба на Св. Серафим, Богучарски архиепископ, Негово Светейшество патриарх Кирил уточни, че цялостната отговорност за прекъсването на активността на подворието е на тези, които са взели решението да депортират неговия настоятел и чиновници. Предстоятелят на Руската православна черква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, с цел да бъдат отворени вратите на Руското подворие допустимо най-скоро. В писмото се съдържа и молба за подпомагане на духовника за предстоящето настаняване в София.
В умозаключение на своето обръщение Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази убеденост, че политическите сили, зад които стои врагът на човешкия жанр, няма да могат да разрушат вековните връзки на обич и приятелство в Христос, които са в основата на съдействието на Руската и Българската православни църкви, пишат на страницата си от Руското посолство у нас.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР