Във връзка с дългосрочен общински дълг в размер до 67

...
Във връзка с дългосрочен общински дълг в размер до 67
Коментари Харесай

ПГ5 пуска анкета за референдум за изгаряне на отпадъци в София

Във връзка с дълготраен общински дълг в размер до 67 млн. евро и одобрение на документите, свързани с осъществяването на плана по създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила посредством оползотворяване на RDF - трета фаза на територията на Топлоелектрическа централа - София, ПГ5 пуска анкета с въпроси за осъществяване на референдум в столицата.

Според тях липсва задоволително и съответна информация измежду обществеността, въздействието на инсталацията за изгаряне на RDF върху здравето на жителите и околната среда. Липсва и мнение на Административния съд в София, назначил експертиза, която да реши до какъв брой е безвредно дистанцията сред бъдещата апаратура , планувана да се построи на територията на Топлоелектрическа централа - София и жилищните здания .

 Фандъкова черпи варшавски опит в горенето на боклуци
Фандъкова черпи варшавски опит в горенето на боклуци

В полската столица има и цех за механично-биологично отнасяне на боклуци

Най-сериозният мотив съгласно ПГ5 е, че няма настоящ и обстоен разбор на всички вероятни различни софтуерни решения за оползотворяване на RDF. Реализирайки този план, ще се усили дълга на Топлофикация на 800 млн., допълват те.

" От тази апаратура ще има токсична пепел , която ще се извозва с камиони. Ако се окаже, че боклукът в София е непълен за инсталацията ще би трябвало да внасяме отпадък. Освен фини прахови частици ще има и токсични газове ", разяснява Славчев, съпредседател на ПГ5.

 ПГ5 внася отчет за анулация на решение на СОС за завода за изгаряне на боклуци
ПГ5 внася отчет за анулация на решение на СОС за завода за изгаряне на боклуци

Те са изрично срещу, защото не са препоръчани и прегледани други софтуерни, модерни и екологично чисти решения

Разумното решение е да се спре построяването на инсталацията и в случай че би трябвало планът да се забави с година, само че да се избере най-ефективната, най-екологичната и финансово преференциална технология . " Има други възможности и решения, за които даже няма да се постанова Следствен отдел към окръжна прокуратура да взима заем. Ние от ПГ5 желаеме да защитим публичния интерес на столичани ", добавя Славчев.

ПГ5 дружно с други общински съветници внасят отчет идната седмица за осъществяване на референдум . В началото на седмицата ще продължат с диалози и съвещания с други политически групи и общински съветници от СОС.

 Горенето на отпадък в София – и рисково, и скъпо, убеждават Г5
Горенето на отпадък в София – и рисково, и скъпо, убеждават Г5

Референдум за ръководството на отпадъците желаят общинските съветници

ПГ5 дават въпроси , които не са дефинитивни за референдума, само че отговорите ма жителите ще дадат тенденция за съответни въпроси , както и тенденция за работата им в СОС:
Одобрявате ли Топлофикация София ЕАД да изтегли заем от 67 млн. евро за градежа на инсталацията за изгаряне не на RDF? Одобрявате ли инсталацията да се построи на територията на Топлоелектрическа централа - София (до централна гара)? Одобрявате ли концепцията инсталацията да се построи на площадката на с. Яна (където се намира и завода за преправяне на отпадъци)? Одобрявате ли сходно решение да бъде взето от СОС без квалифицирано болшинство (квалифицирано болшинство съставляват 2/3 или 45 от гласувалите " ЗА " общински съветници)? Одобрявате ли да бъдат прегледани други други възможности на софтуерни решения за създаване на апаратура за оползотворяване на RDF?
Анкетата може да бъде попълнена ТУК .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР