Във Видин програмата за отбелязване на Богоявление започвас литургия в

...
Във Видин програмата за отбелязване на Богоявление започвас литургия в
Коментари Харесай

Във Видин на Богоявление - литийно шествие, водосвет и спасяване на кръста

Във Видин програмата за отбелязване на Богоявление започвас литургия в катедрален храм " Св. Димитър Солунски ", която ще отслужи Видинският митрополит Даниил.

От 11:00 часа от храма ще потегли литийно шествие, което ще премине през Крайдунавския парк и ще се стигне до крепостта " Баба Вида ". Там в 11:30 часа ще бъде отслужен водосвет и ще бъдат осветени водите на река Дунав.До присъединяване в ритуала по изваждането на Светия Кръст от реката ще вземат участие единствено авансово записалите се смелчаци, показали Кръщелно удостоверение.

Традиционният обред по спасяването на светия кръст по традиция ще бъде осъществен и на река Войнишка в Дунавци. Кметът на града Димо Скорчев добави:

" По остаряла традиция с новия духовник отец Мариян ще отидем от църквата до реката. От читалището сме организирали едно малко заплащане. На първия, който хване кръста, ще му бъдат дадени 50 лв.. На другите - двама или трима, ще бъдат дадени по 20-30 лв.. Всяка година го вършим това нещо и съм сигурен, че и тази година ще има интерес. "

Трима са смелчаците, записали се за присъединяване. Сред тях е възпитаник в 10 клас. Другите двама са на 22 и на 50 години.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР